Reagovanja u RS-u na Inzkovo upozorenje

Radiosarajevo.ba
Reagovanja u RS-u na Inzkovo upozorenje

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić ocijenio je da je entitetski parlament, odlukom da se konsultacije nastave i da se rasprava o pismima visokog predstavnika Valentina Inzka premjesti na 33. tačku dnevnog reda sjednice, pokazao zrelost i odgovornost u utvrđivanju svojih stavova.

Skupština RS-a i dalje izražava spremnost za saradnju s visokim predstavnikom i međunarodnim predstavnicima kako bi fokus institucija vratili na prioritetna pitanja, navodi se u Radojičićevom saopćenju.

On podsjeća i na sve što se događalo prethodnih dana u vezi sa Inzkovim zahtjevom da se ponište zaključci Skupštine od 14. maja vezano za prijenos nadležnosti sa RS-a na nivo BiH.

„ Jednoglasnom odlukom da u dnevni red 31. redovne sjednice uključi i razmatranje zahtjeva iz pisama visokog predstavnika od 25. maja i 5. juna Narodna skupština RS je pokazala odgovornost i razumijevanje za argumentovanu raspravu i spremnost da se traži racionalno rješenje", navodi se u Radojičićevom saopćenju.

Napominje i da su u Narodnoj skupštini RS u toku cjelodnevnih konsultacija 10. juna trajali napori parlamentarnih stranaka da se utvrde zajednički stavovi i da su usaglašavani zaključci u vezi sa zahtjevima iz pisama.

"Kako bi stavovi Narodne skupštine RS bili doprinos rješavenju nesporazuma, a ne uzrok bilo kakvog dodatnog nerazumijevanja, u duhu posvećenosti Dejtonskom mirovnom sporazumu, vladavine prava i napretka RS-a i BiH na evropskom putu, odlučeno je da se s konsultacijama nastavi u nerednim danima i da se rasprava u Narodnoj skupštini o ovoj temi premjesti na 33. tačku dnevnog reda 31. sjednice", kaže se u saopćenju.

Ono je dostavljeno medijima nakon stava iz OHR-a da će visoki predstavnik Valentin Inzko informirati Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira o činjenici da Narodna skupština RS nije poduzela ništa u vezi s njegovim pismom od 25. maja kojim se zahtijeva poništavanje zaključaka NSRS-a o prenesenim nadležnostima te će razmotriti svoje daljnje korake u narednom periodu.

Reagirao je i premijer RS-a Milorad Dodik, koji tvrdi da visoki predstavnik u BiH ima pravo na svoje posmatranje bilo kog događaja, ali da je Narodna skupština RS-a „dovoljno autentična da može sama odlučiti na koji način i kada će šta stavljati na dnevni red".

On smatra i da su Inzkovi dalji koraci „njegova stvar", te da visoki predstavnik ima pravo na svoje posmatranje bilo kog događaja.

„Mi smo sve u suštini rekli", poručio je Dodik u reagiranju za medije u RS-u.

On je naglasio da Skupština RS-a nije donijela odluku da zaključci ne postanu pravosnažni tako što ih neće objaviti u "Službenom glasniku".

"Što se tiče objavljivanja, to je stvar tehnike. To je poslato na objavljivanje u 'Službeni glasnik' i bit će objavljeno kako to dolazi na red. Takvu odluku Skupština nije donijela, koliko ja znam'", izjavio je Dodik.

U prvim reagiranjima na Inzkovo upozorenje, poslanik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je sasvim je jasno da će ovo pismo visokog predstavnika imati i drugu stranicu poslije sjednice Vijeća za provođenje mira.

"Ono što zabrinjava Klub poslanika SDS- a jeste konstatacija Inzka da je Skupština donijela jednu racionalnu odluku i da zaključke neće objaviti u 'Službenom glasniku'", rekao je Govedarica.

Poslanicima SDS-a i drugim poslanicima iz opozicije, naveo je, nije poznato na osnovu čega je Skupština donijela takvu racionalnu odluku kada oni o tome, kako je rekao, ništa ne znaju.

On je uime SDS-a pozvao nadležne institucije, predsjednika RS-a, predsjednika Vlade RS i predsjednika Narodne skupštine RS-a da objasne šta se „krije iza paravana" u vezi sa zaključcima.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da današnje reagovanje visokog predstavnika Valentina Inzka u vezi sa zaključcima Skupštine od 14. maja predstavlja vrlo racionalan pogled na nastalu situaciju.

Iznio je i stav da će se u narednom periodu zajedničkim dogovorom predstavnika svih političkih stranaka u RS-u pronaći najbolje rješenje koje će pomoći RS-u i Inzku da ubuduće normalno rade i sarađuju.

Poslanik PDP-a Đuro Stanojević rekao je da ova stranka smatra da je Inzko današnjim saopćenjem ostavio prostora Skupštini RS-a da do zasjedanja Vijeća za implemetaciju mira raspravlja o zahtjevima visokog predstavnika.

On navodi da njegova stranka očekuje od Vlade RS-a i vladajućeg SNSD-a da u vezi s time ponudi rješenja i predloži ih Skupštini RS-a na razmatranje.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije