Razvojne banke BiH bez transparentnosti

Radiosarajevo.ba
Razvojne banke BiH bez transparentnosti

Razvojne banke u BiH su ispod razine poslovanja ako ih usporedimo sa zemljama susjedstva, kazao je dopredsjedatelj Zastupničkog doma federalnog Parlamenta Stanko Primorac, uoči okruglog stola Centra za politike i upravljanje (CPU) koji će biti održan 18. oktobra u Sarajevu.


Dan poslije i na radnoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, pored ostalih tema, govorit će se i o ovoj problematici.
Primorac ključnim problemom vidi činjenicu da se razvojne banke ne bave onim što im je prioritet, misleći na poticajna sredstava za domaću proizvodnju.

Lejla Dragnić iz CPU-a ističe da Zakon o Razvojnoj banci FBiH i Statut ne obavezuju banku na transparentno poslovanje i prezentiranje relevantnih informacija javnosti. Uz to, banka nije obavezna da prezentira detaljne izvještaje Parlamentu FBiH što omogućuje netrasparentan rad.

Investiciono-razvojna banka RS je daleko transparentnija i objavljuje podatke o odobrenim kreditima i iznosima kredita, navode u CPU.

Dragnić barijeru za dalje perspektive razvojnih banaka u BiH definira kao nedostatak analize efekata odobrenih kredita ili kreditnih linija, u smislu povećanja zaposlenosti i izvoza.

Brojne afere vezane za rad razvojnih banaka u BiH ukazuju da su one posvećene ostvarivanju interesa uskih političkih elita, a ne interesa razvoja zemlje i poboljšanja životnog standarda, saopćeno je iz CPU.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije