Ravnopravnost spolova: Rodno osjetljiv jezik u PS BiH

Radiosarajevo.ba
Ravnopravnost spolova: Rodno osjetljiv jezik u PS BiH

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH usvojila je danas Izvještaj Radne grupe za izradu dokumenta za ostvarivanje ravnopravnosti u jeziku u Parlamentarnoj skupštini BiH kao i dokumente koje je pripremila Radna grupa, javlja Fena.

To su: izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH; izmjene i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH;  izmjene i dopuna Poslovnika Doma naroda PSBiH te Upute o korištenju rodno osjetljivog jezika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije, Ismeta Dervoz, kazala je da je vrlo značajno da je najprije usvojena inicijativa u Parlamentarnoj skupštini BiH da se otkloni diskriminacija u jeziku koja je evidentna i sveprisutna.

"Ono što je nama kao Komisiji bilo vrlo značajno je da u oformljenoj Radnoj grupi dobijemo podršku stručnjaka, dakle da dobijemo eksperte koji su iz oblasti jezika, da dobijemo one koji će napraviti recenzije iz aspekta sociološkog i kulturološkog i da na taj način dobijemo potvrdu da li je naša inicijativa na pravom tragu", kazala je Dervoz.     

Po njenim riječima, ono što je potrebno, što je evidentno do sada bilo potpuno zanemarivano, jeste "da imamo pravo na to da koristimo prednosti i bogatstvo koje nam svi jezici u upotrebi u BiH pružaju".

"Mi imamo oblike koji su potrebni za pravilno oslovljavanje žena, za pravilno tituliranje žena i to treba upotrijebiti, a ovo je najispravniji i najsnažniji način, dakle kroz zakonodavne institucije u BiH", istaknula je Dervoz.

Dodala je da je Radna grupa napravila opsežan materijal za koji je dobila potvrdu Komisije da može biti upućen u daljnju proceduru.   

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razmatrala je danas i prijedlog amandmana na Ustav BiH Inicijative "Građanke za ustavne promjene" iz dokumenta Platforma ženskih prioriteta za ustavne promjene iz rodne perspektive.

Dervoz je kazala da su članovi Komisije s predstavnicama i predstavnicima Platforme koja predlaže izmjene Ustava BiH u smislu rodne osjetljivosti, u smislu onoga šta bi trebalo doprinijeti otklanjanjima diskriminacija koje su na ovom planu prisutne, održali već nekoliko sastanaka.

Oni su dostavili materijale u pisanoj formi, koje je Komisija danas razmatrala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije