Ratni zločini: Tužilaštvo traži pritvor za oslobođenu desetoricu

Radiosarajevo.ba
Ratni zločini: Tužilaštvo traži pritvor za oslobođenu desetoricu

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, uputio je prema Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za određivanje mjere pritvora za 10 osoba, kojima je nakon odluke Ustavnog suda BiH, Sud BiH prekinuo izdržavanje kazni.

Žrtve ogorčene oslobađanjem ratnih zločinaca: Ovo je nagrada za genocid

Kreso: Novo suđenje oslobođenim ratnim zločincima iduće sedmice

Oslobođeni osuđenici za ratne zločine ponovo na sudu

Ratni zločinci na slobodi: Pravni haos i izigrana pravda

Majke Srebrenice traže ostavku sudija Ustavnog suda BiH

Međunarodna zajednica zabrinuta zbog puštanja na slobodu osuđenih zločinaca

 

Određivanje mjere pritvora zatraženo je iz razloga opisanih u članu 132. ZKP BiH, tačke a) i d), odnosno zbog opasnosti od bjekstva i skrivanja osoba kojima je pravomoćno dokazana krivnja, te zbog uznemirenosti populacije žrtava, povratnika i općenito građana BiH, jer se na slobodi nalaze osobe kojima je dokazana krivnja, između ostalog i za kazneno djelo genocida i za učešće u masovnim egzekucijama, sa više od 1000 ubijenih žrtava, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Zabrinutost zbog odluka o puštanju s izdržavanja kazne pravomoćno osuđenih osoba, podsjeća Fena, izrazila je i međunarodna zajednica kao i Tužiteljstvo Haškog tribunal. 

Tužiteljstvo BiH nezadovoljno je odlukom Ustavnog suda, kojom je tužiteljstvo dovedeno u nemogućnost efikasnog krivičnog gonjenja počinitelja ratnih zločina.

“Navedena situacija negativno će se odraziti na dinamiku procesuiranja predmeta ratnih zločina, jer će se tužitelji opteretiti radom na navedenim predmetima. Zbog svega navedenog, a naročito zbog zaštite pravde i zaštite digniteta žrtava ratnog zločina, Tužiteljstvo je uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora”, navodi se saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije