Ratko Mladić bio član sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata

AA
Ratko Mladić bio član sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata
Sudsko vijeće MKSJ je odlučilo da je Ratko Mladić bio član sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata od 12. maja 1992. godine.

Udruženi zločinački poduhvati imao za cilj trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo.

Mladić prema optužnici snosi individualnu krivičnu odgovornost kroz učešće u nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata (UZP).

Sudsko vijeće MKSJ je utvrdilo da je Mladić imao namjeru uništavanja bošnjačkog stanovništva u Srebrenici, kao i da je bio član UZP koji se odnosi na Srebrenicu.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici.

Oslobođen je optužbi za genocid u općinama Ključ, Prijedor, Foča, Vlasenica, Sanski Most i Kotor-Varoš.

Također se tereti i na osnovu krivične odgovornosti nadređenog jer je, kako navode tužitelji, "znao ili imao razloga da zna da se snage pod njegovom efektivnom kontrolom spremaju da počine zločine ili da su ih već počinili, a nije preduzeo mjere da spriječi činjenje zločina ili da kazni počinioce".

Mladić je optužen za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice tokom 1995. godine, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je, prema navodima optužnice, dosegao razmjere genocida u nekoliko drugih opština tokom 1992. godine, teroriziranja lokalnog stanovništva u opkoljenom Sarajevu i uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnih snaga za taoce.

Prema optužnici, on je koristio vojne snage za sprovođenje udruženog zločinačkog poduhvata predvođenog od političkog rukovodstva bosanskih Srba i bivšeg predsjednika Radovana Karadžića s ciljem stvaranja države u kojoj bi Srbi imali prevlast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije