Rat posterima u briselskim predgrađima

Radiosarajevo.ba
Rat posterima u briselskim predgrađima

Belgijanci će 7. juna glasati ne samo za članove Evropskog parlamenta nego i za regionalne vlasti. Dupla predizborna kampanja, obilježena društvenim i etničkim tenzijama, toliko je žestoka da je čak i jezik postera i plakata razlog za žučne rasprave.

Nekoliko dana prije evropskih, ali i belgijskih lokalnih izbora, stvara se nova napetost u odnosima flamanske i valonske zajednice.

Nekoliko flamanskih opština u bližoj okolini Brisela protive se predizbornim posterima na francuskom jeziku na svom teritoriju. Tako je u Halu, shodno policijskoj odredbi, zabranjeno naljepljivati plakate i postere na francuskom preko ograda i zidova javnih zgrada.

S druge strane, vlasti u Affligemu su javno upozorile da će svi posteri ispisani na francuskom biti prekriveni bijelim praznim papirom.

„La Libre Belgique“ piše da je sedam opština u okrugu BHV (Brisel-Hal-Vilvorde), koji je jedina bilingvalna izborna jedinica, na razne način zabranilo ili otežalo postavljanje postera i plakata na francuskom jeziku.

Dok 90 posto stanovnika govori francuski, u briselskim predgrađima uglavnom žive Flamanci, pa je tamo jedini zvanični jezik holandski, odnosno njegov flamanski dijalekt.

Oko stotinu hiljada frankofonih stanovnika BHV-a, koji imaju svoja jezička prava, konstanto smeta flamanskim partijama koje bi htjele otcijepiti BHV, pa je tako petnaest opština pozvalo stanovništvo na bojkot evropskih izbora jer je izborna jedinica bilingvalna.

„Flamanske opstrukcije i manevri protiv frankofonih stranaka i glasača u predgrađima Brisela nisu tek administrativna stvar“, piše „Le Soir“, koji upozorava na ogorčenost frankofonih partija ovakvim potezima. „Predsjednik belgijske organizacije Evropskih socijalista u Briselu, Philippe Moureaux, oštro je osudio ovakve poteze, koje smatra potpuno ilegalnim mahinacijama. Moureaux smatra da se ova groteska ni po čemu ne razlikuje od etničkog i jezičkog čišćenja Belgije. I „Libre Libre Belgique“ naziva ove postupke čistim „predizbornim aparthejdom“ i „poricanjem demokratije“. „Tenzije rastu“, podvlači „Le Soir“, i prenosi izjave advokata frankofonih partija, koji već poduzimaju potrebne aktivnosti kako bi čim prije podnijeli prijave protiv vlasti u opštinama Hal i Affligem.

Flamanska štampa, predstavljena najvećim regionalnim dnevnicima „De Standaard“ i „De Mogen“ se ne uznemiruje previše oko cijele stvari i pokušava zataškati očiti problem, uz potpuno ograničeno i neobjektivno tumačenje činjenica. „De Mogen“ tako naširoko prenosi izjave guvernera flamanskog Brabanta, Lodewijka de Wittea, koji objašnjava zbog čega nije obavezan u sedam gradova svog okruga odrediti mjesta za plakatiranje, uprkos pisanoj direktivi belgijskog ministra unutarnjih poslova, u kojoj se zahtijeva da „izbori od 7. juna, i sve što se odnosi na izbore, bude održano u skladu sa zakonom“. Guverner na to kaže: „Moja odgovornost je da cijeli izborni proces proteče u skladu sa zakonom, ali nigdje ne piše da moramo stavljati bilborde. Usput tvrdi da pisana direktiva (fr. circulaire) nije zakonski akt, pa je tako nisu obavezni ni ispoštovati.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije