Rat frakcija u GS-u: Čolpa optužuje predsjednika CIK-a i sarajevsku sutkinju

Radiosarajevo.ba
Rat frakcija u GS-u: Čolpa optužuje predsjednika CIK-a i sarajevsku sutkinju
FOTO: GS / Nihad Čolpa

Nihad Čolpa, predsjednik Građanskog saveza (GS) koji posljednjih nekoliko dana vodi pravnu bitku jer je Muhamed Fazlagić u sudskom registru upisan kao predsjednik GS-a nakon održanog kongresa, uputio je danas saopćenje za javnost.   

"Želim upoznati javnost da Centralna izborna komisija BiH kojom predsjedava Željko Bakalar, inače bivši savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića ni nakon četiri dopisa nisu nam dozvolili uvid u dokumente i Odluku kojom je ovjerena koalicija DF-GS, te na taj način sprečavaju podnošenje žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH na Odluku o ovjeri koalicije DF-GS", istakao je Čolpa.

Iako, kako navodi, njegovo ime piše u većini dokumenata na osnovu kojih je druga osoba upisana u sudski registar, sudinica Aida Cikotić-Selimović dozvolila mu je kratki uvid u dokumentaciju, ali bez mogućnosti kopiranja dokumentacije. Ističe da su prethodnih dana dva pravna tima podnijela zahtjev za kopiranje dokumentacije, ali im to nije dozvoljeno. 

"Obrazloženje je da je kolektivni odmor zbog kojeg ne radi referent za kopiranje. Podsjetit ću da je kolektivni godišnji odmor na Općinskom sudu bio i kada je doneseno Rješenje na osnovu kojeg je izvršen upis u sudski registar. Dakle, za vrijeme kolektivnog odmora sudija Aida Cikotić-Selimović donijela je Rješenje, neko je isprintao, kopirao i ovjerio dokumentaciju za nepunih pet dana, dok mogućnost samo kopiranja dokumentacije ne postoji za stranu koja želi uputiti žalbu ni za 20 dana", dodao je on.

Veza između Bakalara i Komšića je, tvrdi Čolpa, svima poznata, a veza Aide Cikotić-Selimović i vrha DF-a je, kako je kazao, čaršijska javna tajna i da to najbolje govori o opredijeljenosti Komšića i njegovih sponzora iz dijela "tajkunskih struktura SDA" šta misle o depolitizaciji institucija i vladavini prava.

"Ističem, za mene nije važno ko će biti predsjednik stranke kao što je GS, nego je ovo borba za vladavinu prava i demokratske standarde po kojima ćemo svi biti jednaki pred zakonom, bez obzira na lična poznanstva, politički ili društveni utjecaj", zaključio je Nihad Čolpa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije