Raste broj novozaraženih: Ovo je presjek stanja u BiH za protekla 24 sata

0
Radiosarajevo.ba
Raste broj novozaraženih: Ovo je presjek stanja u BiH za protekla 24 sata
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini  48 (jučer 46) osoba je bilo pozitivno na koronavirus.

Testirano su ukupno 1.626 (jučer 1730) uzorka.

U Federaciji BiH zabilježeno je 41 pozitivnih slučajeva  (jučer 34), u RS  četiri (jučer 10). U Brčko distriktu su danas zabilježena  tri pozitivna slučaja (jučer dva pozitivna).

U prethodna 24 sata  prijavljen je jedan smrtni slučaj.

Napomena: Zbog nepotpunih izvještavanja privatnih laboratorija u BiH podaci nisu kompletirani.

Federacija BiH

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.309 uzoraka, od kojih je 41 pozitivan na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 749.603 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 134.504 osobe.

U protekla 24h, u Federaciji BiH prijavljen je jedan smrtni ishod u Tuzlanskom kantonu. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.541.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa uz poštivanje distance od minimalno dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

RS

U RS-u u posljednja 24 sata izvršеnо је tеstirаnjе 173 lаbоrаtоriјskа uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd čеtiri оsоbе.

U pоsljеdnjа 24 sata niје priјаvljеn niјеdаn smrtni slučај, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Dоsаd је u RS-u pоtvrđеnо 64.446 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 3.808 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа taj virus.

Dоsаd sе оpоrаvilо 56.009 оsоbа, а tеstirаno je ukupnо 290.065 оsоba.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih је 40, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS 17, а u оstаlim bоlnicаmа 23. Nа rеspirаtоru su dviје оsоbе.

Pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо su 103 оsоbе, а nаdzоr је zаvršеn kоd 193.667 оsоbа.

Brčko distrikt

U ovom periodu u Brčko Distriktu testirane su 144, a samo je jedna bila pozitivna. U cijelom Brčkom tri su aktivna slučaja.

Stanje u svijetu danas

Stanje u svijetu danas - undefined

Izvor: Worldometer: Stanje u svijetu danas

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije