Raspisane difuzne, a ne crvene potjernice za "Dobrovoljačku"

Radiosarajevo.ba
Raspisane difuzne, a ne crvene potjernice za "Dobrovoljačku"

Ministarstvo bezbjednosti BiH demantovalo je navode pojedinih medija u BiH da su raspisane crvene Interpolove potjernice za više osoba, povezanih sa slučajem "Dobrovoljačka", navodeći da nisu raspisane crvene Interpolove potjernice, već tzv. difuzne potjernice.

Vezano>> Raspisane "crvene potjernice" za Dobrovoljačku

Razlika između difuznih i crvenih potjernica je u tome što difuzne ne raspisuje Generalni sekretarijat Interpola u Lionu i one se ne šalju u sve zemlje članice Interpola, već samo u određene zemlje i područja, koje je naznačila država koja ih je raspisala, a u ovom slučaju to je Srbija i NCB Interpol Beograd, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Po prijemu prvih od ukupno 13 pristiglih difuznih potjernica za slučaj "Dobrovoljčka", Kancelarija za saradnju sa Interpolom BiH je po nalogu ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića kontaktirala Generalni sekretarijat Interpola u Lionu i tražila njihovo povlačenje, uz obrazloženje da je u ovom slučaju prekršen član 3 Statuta Interpola i da su potjernice raspisane isključivo iz političkih razloga.

Ministarstvo bezbjednosti BiH, tim povodom, očekuje zvaničan odgovor Generalnog sekretarijata Interpola.

U Ministarstvu navode da su u međuvremenu dobili informaciju da je Generalni sekretarijat Interpola od Srbije tražio dodatne informacije o raspisivanju potjernica u slučaju "Dobrovoljačka".

Balkanska istraživačka mreža /BIRN/ objavila je da su po zahtjevu Interpola u Beogradu raspisane crvene potjernice protiv više osoba iz BiH koje se sumnjiče za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije