Raspada li se koalicija u ZDK: HDZ nezadovoljan, kažu da se 'o svemu pitaju dvije stranke'

0
Fena
Raspada li se koalicija u ZDK: HDZ nezadovoljan, kažu da se 'o svemu pitaju dvije stranke'
Foto: Fena / Ivo Tadić

Kantonalni odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH Zeničko-dobojskoj kantona nije zadovoljan stanjem u vladajućoj koaliciji u tom kantonu te razmatra opciju i da napusti tu koaliciju u kantonalnoj skupštini - potvrdio je Feni predsjednik KO HDZ BiH ZDK-a Ivo Tadić.

Tadić ističe kako nije zadovoljan odnosom prema kadrovima HDZ-a u koaliciji sedam stranaka, koje čine parlamentarnu većinu u ZDK-u.

"Moram izraziti nezadovoljstvo zbog činjenice da ne postoji dijalog i konzultacije između stranaka koalicije i HDZ-a BiH oko popunjavanja ključnih pozicija, nego se o svemu pitaju dvije ili tri stranke. Nama je bolje napustiti ovakvu koaliciju i sigurno nećemo nastaviti ovako", upozorio je Tadić.

Prijavljeno u Kaknju: U dvorištu škole napao maloljetnika

Prijavljeno u Kaknju: U dvorištu škole napao maloljetnika

Smatra da od samog početka nisu dobro prihvaćeni u koaliciji, nego da su primljeni zbog potrebe formiranja vlasti na višim nivoima.

"Niko od nas koji činimo vladajuću koaliciju, nije osvojio 10-15 mandata pa da se može tako ponašati. Sve su to stranke koje imaju jednog, dva, tri ili, najviše, pet zastupnika. Mi smatramo da smo legitimni predstavnici Hrvata i da nam u svim upravnim i nadzornim odborima pripada, barem, po jedno mjesto. S druge strane, vrši se pritisak i na našeg ministra Zlatka Jelića da smijeni Upravni odbor Službe za zapošljavanje ZDK, kako bi smijenili našeg direktora Antu Pešića. Ista je situacija i u kantonalnim preduzećima u kojima imamo izvršne direktore, odnosno traži se njihova smjena", navodi Tadić.

Da li se raspala koalicija u ZDK: Šta kažu SDP, HDZ, BHI - Fuad Kasumović, DF...?

Da li se raspala koalicija u ZDK: Šta kažu SDP, HDZ, BHI - Fuad Kasumović, DF...?

Naglašava kako su ranije koalicije daleko bolje funkcionirale te da je HDZ BiH u kantonalnoj skupštini imao svog zamjenika predsjedavajućeg, predsjednika Kluba Hrvata te dva ministra, koliko ima i u aktuelnoj Vladi koja ima tri ministarske pozicije s kadrovima iz hrvatskog naroda.

"Trpimo pritiske i od stranaka iz opozicije, jer se nama inputira što imaju tri hrvatska ministra, a što je suprotno Zakonu o Vladi ZDK. Mi u tome nismo sudjelovali i treći je ministar imenovan iz bošnjačkih stranaka i bošnjačkim glasovima. Mi s tim nemamo ništa i taj bi se problem trebao riješiti unutar Kluba Bošnjaka. Nismo ni za izmjenu Zakona o Vladi ZDK, koji je trebao biti pa je povučen s dnevnog reda Vlade jer bi se, u nekom narednom periodu, moglo desiti da uopće ne bude ministara iz reda Hrvata i Srba", ističe Tadić.

Tvrdi da su i neki zastupnici i ministri iz aktuelne koalicije protiv ovakvog načina funkcionisanja te su također spremni istupiti. Tadić nije govorio o kojim se zastupnicima ili ministrima radi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije