Raskid partnerstva između SDP-a i Naše stranke

Radiosarajevo.ba
Raskid partnerstva između SDP-a i Naše stranke


SDP: "Raskidamo odnose sa grupacijom unutar Naše stranke čiji je razlog postojanja borba protiv SDP-a"

Socijaldemokratska partija BiH saopćila je u četvrtak da prekida partnerstvo sa Našom strankom u Sarajevu.

"Nakon analize dosadašnjeg partnerskog odnosa sa NS-om u Sarajevu, Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a BiH uputilo je Predsjedništvu SDP-a inicijativu za raskidanje partnerskih odnosa. Predsjedništvo SDP-a dalo je saglasnost na navedenu inicijativu i obavezalo rukovodstvo sarajevske organizacije SDP-a da tu odluku realizira", saopćeno je.

Iz Centra za informiranje SDP-a BiH navode da se predstavnici NS-a nisu pojavili na sastanku zakazanom za danas u 15 sati "da bi im saopćili i obrazložili ovu odluku".

"Predstavnici NS-a se nisu pojavili. Želimo naglasiti da ovom odlukom ne raskidamo odnose sa NS-om, nego sa grupacijom unutar NS-a koja očito vjeruje da je razlog postojanja te stranke borba protiv SDP-a. SDP je od NS-a očekivao podršku na temama koje su od značaja za ovu zemlju kao što je borba protiv nacionalizma, korupcije, pljačkaške privatizacije. Nažalost, ostali smo usamljeni u svemu, od borbe protiv modela pljačke elektroenergetskog sektora do borbe protiv uvođenja vjeronauke u obdaništa", ističe se.

U saopćenju se podsjeća da je SDP, iako je imao većinu u Gradskom vijeću u Sarajevu, pozvao NS da im se pridruži u vlasti, "vjerujući da time okrupnjavamo zajednički front u borbi protiv nacionalista".

"Nažalost, grupacija koja trenutno upravlja NS-om je u proteklih šest mjeseci pokazala da to nije njihov primarni cilj. Stoga ih javno pozivamo da sami napuste funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Grada Sarajeva. Konačno, vjerujemo da je ovo trenutak da se NS odnosno njihovo vođstvo presabere i odluči koji su njihovi politički prioriteti.
SDP je uvijek otvoren za saradnju sa svim političkim akterima na programu rušenja sadašnje vlasti u BiH", saopćeno je iz Centra za informiranje SDP BiH.


Naša stranka: "Mi smo pod partnerstvom podrazumijevali rad u interesu svih građana i građanki"


Odgovor na ovo saopćenje iz SDPBiH dao je Peđa Kojović iz Naše stranke, u kratkom intervjuu za Radio Sarajevo.

RadioSarajevo: Gospodine Kojoviću, kakav bi bio Vaš odgovor na saopćenje iz SDP-a, u vezi sa raskidanjem partnerskih odnosa sa NS-om?

Kojović: Što se tiče saopštenja SDP-a, ja mogu iznijeti svoje mišljenje, a ono je da SDP treba da radi ono što misle da je najbolje za njih.

Očigledno je došlo do nesporazuma. Mi smo pod partnerstvom podrazumijevali zajednički rad na projektima koji su od interesa svih građana i građanki, koji je izložen u dokumentu "Platforma za Grad Sarajevo" i nalazi se na našoj web stranici, a oni da ćemo mi biti pošlusni, konspirativi saučesnici.

SDP trenutno drži sve ključne pozicije u gradu, ima većinu u Gradskom vijeću, i ako je zaista partija koja nudi nešto drugo od onoga što smo gledali u zadnjih 10 godina, imaju priliku da to i pokažu.

Meni lično je žao sto se ovo desilo, jer mislim da u SDP-u ima briljantnih ljudi. Ovim potezom SDP je, čini mi se, pokazao da ni nakon kongresa u "kineskom" stilu, još uvijek nije u stanju da prevaziđe zastarjele ideološke principe i način političkog razmisljanja, koji je, zajedno sa imovinom, naslijedio od nekadašnje komunističke partije.

RadioSarajevo: Jučer je u medijima objavljenja informacija da je Kantonalni odbor SDP-a dao saglasnost za pregovore o udruživanju sa Nasom strankom. Dan poslije - raspad. O čemu je riječ?

Kojović: Ja ne želim ovdje ulaziti u detalje njihovog saopštenja koje je prepuno CK-ovskih fraza i netačnosti, ali ću reći da se, nažalost, pokazalo da pričati jedno, a raditi nešto sasvim drugo, nije vještina kojom su ovladale samo nacionalne stranke. Ja se, ipak, nadam da će SDP do izbora sljedeće godine postati bolja partija od ove kakva je sada, i da će se priključiti demokratskom frontu za radikalnu reformu BiH.

Ono što je najvažnije je da će glasači koji smatraju da je našoj zemlji 2010. godine neophodan potpuno novi kurs, novi početak, koji žele da žive u boljoj i sretnijoj, evropskoj, BiH, u kojoj su svi jednaki pred zakonom, bez obzira gdje žive, i u kojoj se u žvotu napreduje radom i znanjem, da će, dakle, ti glasači, imati mogućnost da glasaju za stranku koja je i kadrovski i idejno spremna za zadatak koji je čeka.

Dužu verziju intervjua sa Peđom Kojovićem možete pročitati ovdje.

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije