Raščistiti sarajevsku obilaznicu, pratiti klizišta

Radiosarajevo.ba
Raščistiti sarajevsku obilaznicu, pratiti klizišta

Zbog djelimične prohodnosti magistralne ceste M-5, dionica Gradska obilaznica Sarajevo, Put mladih muslimana, Federalni štab civilne zaštite naredio je Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija naredio da JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, kao upravitelj magistralnih cesta u FBiH, organizira i izvrši čišćenje i odvoz snijega s magistralne ceste.

MUP Kantona Sarajevo će, po zahtjevu, obustaviti promet na ovoj dionici tijekom čišćenja i uklanjanja snijega, što će biti rađeno noću, u trajanju koje odredi javno poduzeće. Sarajevoputevi d.d, s kojim je JP Ceste FBiH ugovorilo održavanje ove dionice, dodatno će osigurati potrebnu mehanizaciju, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlasnike nepropisno parkiranih motornih vozila na ovoj dionici će Ceste FBiH, putem medija, upozoriti na obavezu uklanjanja. Vozila koja vozači pravovremeno ne uklone, bit će, uz asistenciju policije, uklonjena “paukom”.

Odvoz snijega i njegovo odlaganje bit će izvršeni na lokaciji koju će JP Ceste FBiH predhodno usaglasiti s Kantonalnim štabom civilne zaštite i Ministarstvom saobraćaja KS.

Također, Štab je jučer naredio Federalnom zavodu za geologiju da, u saradnji s nadležnim kantonalnim i općinskim institucijama, procijeni potencijalna klizišta i odrone, te pripremi program preventivnih mjera za sprječavanje posljedica. Kantonalni i općinski štabovi CZ dužni su, na osnovu vlastite procjene, sačiniti te dostaviti popise klizišta s visokim stepenom opasnosti po ljudske živote i materijalna dobra.

Kantonalni i općinski štabovi će sačiniti stručne timove koji će vršiti kontinuirani monitoring na klizištima s popisa, navodi se u saopštenju Ureda za odnose javnošću Vlade FBiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije