Sarajevo / Ramiz Salkić: Samo radna mjesta garantuju opstanak Bošnjaka u RS-u

05. 02. 2019. u 19:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić istakao je da je u današnjem vremenu posebno važno govoriti o stanju Bošnjaka u tom bh. entitetu, odnosu entitetske vlasti, ali i načinima kako da se popravi položaj Bošnjaka u tom dijelu BiH.

Salkić je, na predavanju učenicima i profesorima u amfiteatru Gazi Husrev - begove medrese u Sarajevu, govorio o problemima s kojima se suočavaju Bošnjaci u bh. entitetu RS, a odnose se na kršenje ljudskih prava, diskriminaciju i nemogućnost zapošljavanja, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS-a.

Naglasio je da je u proteklim godinama urađeno dosta posla kada je u pitanju povratak Bošnjaka, ali i da se u narednom periodu moraju sistemski rješavati problemi, te učiniti veliki napori na investiranju i zapošljavanju ove populacije.

Samo radna mjesta, dodao je, garantuju opstanak Bošnjaka u bh. entitetu RS, te je pozvao investitore da otvaraju pogone i zapošljavaju građane.

"Važno je naglasiti da mi, uprkos svemu, svaki dio Bosne i Hercegovine moramo osjećati svojim i boriti se za zemlju u kojoj će građani živjeti sa jednakim pravima na svakom pedlju naše domovine. Danas Bošnjaci žive u svakom kraju bh. entiteta RS, školuju svoju djecu, te se bore za bolji život. U nekim opštinama Bošnjaci imaju predsjednike skupština, odbornike, zamjenike načelnika, pokrenuli su i privatne firme, pogone za proizvodnju i farme", istakao je Salkić

U narednom periodu važna je, kaže, podrška ovoj populaciji. Prioritet broj jedan je ekonomija i zapošljavanje, a zatim podrška kroz obrazovanje, kulturu, sport i druge aktivnosti koje će popraviti položaj Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

"Posebno je važno da mlađe generacije, na kojima ostaje budućnost ove zemlje, razvijaju svijest o državi, o našoj tragičnoj prošlosti, te da nikada ne odustaju niti od jednoj dijela Bosne i Hercegovine. Na svaku izgovorenu neistinu, na negiranje genocida i bosanskog jezika, na svaki pokušaj podjela, moramo deset puta odgovoriti istinom, presudama, činjenicama i zajedništvom. Svako od vas na svoj način može pomoći Bošnjacima u bh. entitetu RS, a posebno je bitno da posjećujete ove krajeve i da ih osjećate dijelom naše domovine Bosne i Hercegovine", kazao je potpredsjednik Salkić, koji je nakon predavanja odgovarao na pitanja učenika.

KOMENTARI (1)