Ramiz Salkić: Ostaje gorčina što Mladić nije osuđen za genocid u Prijedoru

S. Š. J.
Ramiz Salkić: Ostaje gorčina što Mladić nije osuđen za genocid u Prijedoru
Ratko Mladić je danas pred Haškim tribunalom osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Nakon šest godina suđenja Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas je izrekao provostepenu presudu Mladiću, kojem je Tužilaštvo Haškog tribunala na teret stavilo 11 tačaka u optužnici.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske (RS) komentirajući presudu Ratku Mladiću, u izjavi za Radiosarajevo.ba ba je kazao daje važno da je ova presuda konačno ugledala "svjetlo dana".

"Važno je da je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, da je presuđen za genocid u Srebrenici i određeni zločinački poduhvat, odnosno za sve ono što mu se stavlja na teret.

Ostaje nam gorčina da nije presuđen za genocid u Prijedoru i ostalih pet općina, ali i mnogima drugima je tako trebalo biti presuđeno. Ipak, od neprocjenjive je važnosti je da je Haški tribunal uradio ovaj posao i da su na ovaj način zaokruženi njihovi zločini te da su na neki način identificirani prvi ljudi njihovog vojnog organiziranja, i prvi ljudi koji su vodili takve politike u BiH i regiji, koji su odgovorni i za ratne zločine i za genocid u Srebrenici", izjavio je Salkić za Radiosarajevo.ba

Podsjećamo, suđenje Mladiću je počelo u maju 2012. godine i trajalo je nešto više od četiri godine. Sudilo mu se po jedanaest tačaka optužnice, a između ostalog i za genocid a zatim i za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Mladić prema optužnici snosi individualnu krivičnu odgovornost kroz učešće u nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata (UZP).

Također se tereti i na osnovu krivične odgovornosti nadređenog jer je, kako navode tužitelji, "znao ili imao razloga da zna da se snage pod njegovom efektivnom kontrolom spremaju da počine zločine ili da su ih već počinili, a nije preduzeo mjere da spriječi činjenje zločina ili da kazni počinioce".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije