Ramiz Salkić odgovorio Nenadu Stevandiću: 'Ovo su prijetnje sigurnosti moje porodice'

9
Radiosarajevo.ba
Ramiz Salkić odgovorio Nenadu Stevandiću: 'Ovo su prijetnje sigurnosti moje porodice'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ramiz Salkić

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS, rekao je danas, 17. januara 2023. godine, reagujući na upućene prijetnje od strane predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, da su se neki od potencijalno osumnjičenih u ovom slučaju odlučili se njegov postupak označiti kao ratnohuškaški izričući direktnu prijetnju podnosiocu ove prijave.

"Kao izabrani narodni zastupnik u NSRS na Općim izborima održanim u Bosni i Hercegovini 2022.
godine položio sam svečanu zakletvu kojom sam se obavezao da ću poštivati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine i entiteta RS.

Na osnovu ove zakletve i višegodišnjeg zanemarivanja od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine, činjenice da neki ljudi u entitetskim organima krše Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav entiteta odlučio sam se da u ime organa SDA podnesem krivičnu prijavu protiv ovih osoba Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Sjajna igra i sigurna pobjeda Studenata nad Slobodom

Sjajna igra i sigurna pobjeda Studenata nad Slobodom

Neki od potencijalno osumnjičenih u ovom slučaju odlučili su se ovaj moj postupak označiti kao ratnohuškaški izričući, prema mom subjektivnom shvatanju, direktnu prijetnju upućenu prema meni kao podnosiocu ove prijave.

Želim podsjetiti javnost da se ne plašim bilo kakvih prijetnji i ucjena, te da ovu prijetnju razumijem kao iskazanu namjeru da se prema meni lično djeluje sa montiranim istragama i eventualnim sudskim procesima radi mog discipliniranja, ali razumijem i kao prijetnju mojoj sigurnosti i sigurnosti moje porodice.

Salkić podnio krivičnu prijavu protiv Dodika: "Uhapsiti ga čim prije, uništit će dokaze"

Salkić podnio krivičnu prijavu protiv Dodika: "Uhapsiti ga čim prije, uništit će dokaze"

Sve gore navedene radnje koje bi u budućnosti bile usmjerene prema meni ili mojoj porodici smatraću produktom izrečene prijetnje, a navedenu osobu odgovornom za navedene radnje i postupke usmjerene prema meni i mojoj porodici. Ja sam se odlučio da svoje političko djelovanje posvetim širenju istine i traženju pravde za sve one koji nisu u prilici to danas raditi, jer su protjerani i raseljeni širom svijeta, za one koji su ubijeni u logorima, u svojim kućama i u genocidu nad Bošnjacima, potpuno svjestan da ću na tom putu steći puno neprijatelja, ali potpuno svjestan da taj put nema alternativu.

Godinama ukazujem na sistemsku diskriminaciju Bošnjaka u ovom entitetu i uzurpaciju statusnih prava koje vlasti ovog entiteta koriste kao mirnodopsko sredstvo da otežaju život i opstanak Bošnjacima i da ih podstaknu da u miru napuste svoja ognjišta kako bi ostvarili neostvareni ratni cilj o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru.

Smatram da je krajnje vrijeme da Bošnjaci svi odreda podignu glavu u ovom entitetu i progovore o nepravdi koja im se čini svakim danom. Nije dovoljno, a i preopasno je, misliti i reći 'dobro je, neka nas ne diraju'. Bošnjaci su po Ustavu ovog entiteta potpuno ravnopravni sa Srbima, Hrvatima i ostalim građanima, to nam nije niko poklonio, za to se neko izborio, mi trebamo i moramo nastaviti našu borbu da ta ravnopravnost zaživi u praksi ako želimo dobro našem narodu i našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Stevandić prijeti Salkiću: "Mogao bi završiti kao Debevec i Osmica"

Stevandić prijeti Salkiću: "Mogao bi završiti kao Debevec i Osmica"

Mi smo se vratili nakon progona i genocida nad našim narodom da živimo u miru, ali ne da živimo pognute glave, potlačeni bez prava kao narod drugog reda, diskriminirani od onih koji veličaju presuđene ratne zločince za zločine počinjene nad našim narodom.

Naša ustrajnost i borba za vraćanje nasilno oduzetih nam statusnih prava, borba za istinu i pravdu je naša historijska misija i obaveza koju niko nema pravo zanemarivati zarad svog ličnog komfora i privilegija koje imaju zarad šutnje o problemima onih koji su ih birali da ih predstavljaju i za njihova prava se bore. Uvjeren sam da će istina i pravda pobijediti prije ili kasnije, da će historija zbilježiti one koji su bili na pravoj strani borbe za naša prava i one koji su bili podanici i poslušnici onima koji su uzurpirali naša prava zarad položaja i privilegija", rekao je Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije