Ramiz Salkić: Imamo odgovor na referendum, neće biti kako je Dodik zamislio

Fena
Ramiz Salkić: Imamo odgovor na referendum, neće biti kako je Dodik zamislio
Foto: Fena / Ramiz Salkić
Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić izjavio je da bošnjački zvaničnici imaju odgovor na odluku o referendumu o 9. januaru kao Danu RS-a.

Upozorio je da je ovaj referendum najdrastičnije ugrožavanje mira i stabilnosti u BiH od kraja rata.

"Moramo imati odgovor na ovu separatističku politiku koju provodi Milorad Dodik. U narednim danima ćemo definisati koji će to biti odgovor. Sigurno je da sve ovo neće proći onako kako je to predsjednik RS-a naumio", dodao je Salkić.

Činjenica da je skupštinska odluka o referemdu "ekspresno" objavljena u 'Službenom glasniku RS-a' pokazuje, kazao je, ranija upozorenja bošnjačkih zvaničnika.

"Ovo je sve već ranije izrežirano. Ustvani sud RS-a je dio politike Milorada Dodika, Narodne skupštine i Vlade RS-a. Ta pravosudna istanca ne radi po pravu i zakonima, kao što je to normalno svuda u svijetu", kaže Salkić.

"Politika koju provodi Milorad Dodik je politika izazovanja haosa, nereda, podjele zemlje i podizanja međunacionalne netrpeljivosti i radikalizma i njega samo to ostavlja na vlasti", tvrdi potpredsjednik RS-a.

Još se čeka, kaže, i šta će na sve ovo poduzeti visoki predstavnik u BiH Valetin Inzko, koji je zadužen da osigura provođenja Dejtonskog mirovnog sporauma.

"Njegova je obaveza po 'Dejtonu' da štiti taj sporazum, ali još veća moralna obaveza da reagira i da zašiti sve ono što su građani ove zemlje mukotrpno gradili 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma. Stoga, Inzko treba da poništi odluku o referendumu u RS-u", naglasio je Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije