Ramić: Oštro kazniti napadače na crkvu u Visokom, ministarstvo će pomoći u obnovi

AA
Ramić: Oštro kazniti napadače na crkvu u Visokom, ministarstvo će pomoći u obnovi
Foto: Visoko.co.ba / Zapaljena crkva kod Visokog
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić osudio je paljenje unutrašnjosti Crkve Presvete Bogorodice u visočkom naselju Čekrčići, nazvavši to kukavičkim činom pojedinaca.

Pozvao je nadležne organe da što prije otkriju i sankcionišu počinioce.

Zapaljena unutrašnjost pravoslavne crkve kod Visokog

"Napad na svetilišta su čin najvećeg primitivizma i anticivilizacijskog djelovanja”, rekao je Ramić.

Pozvao je nadležne organe da ”hitno reaguju kako bi se se vratio osjećaj sigurnosti za sve pravoslavne vjernike i pripadnike srpske povratničke zajednice, kojima je potrebna podrška u ovom trenutku”.

”Ovo je čin za osudu i institucije moraju uspostaviti poredak, u Bosni i Hercegovini se ne smije napadati na bilo čije svetinje, niti zastrašivati bilo koga a oni koji misle suprotno moraju dobiti oštar odgovor“, dodao je Ramić.

Istakao je kako je kontaktirao protjereja crkve Presvete Bogorodice Miljana Rađenovića, kojem je izrazio podršku i upoznao se sa situacijom u Čekrčićima,  te kazao da će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pomoći u obnovi oštećenog objekta crkve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije