Ramić: Nemojmo rušiti državu, rušimo nepravedni Dejtonski ustav

Radiosarajevo.ba
Ramić: Nemojmo rušiti državu, rušimo nepravedni Dejtonski ustav

''Nemojmo rušiti državu Bosnu i Hercegovinu koja egzistira više od hiljadu godina. Rušimo nepravedni, nemoralni, ilegalni Dejtonski ustav'', kazao je za Agenciju Fena Emir Ramić, član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida u Kanadi.

Pojašnjava da je Dejtonski ustav, antidržavni sklop koji je unakazio Bosnu i Hercegovinu i društvo, legalizovao genocidnu tvorevinu, ponizio žrtve i svjedoke agresije i genocida, oduzeo osnovna ljudska prava i slobode povratnicima i otvorio vrata sistemske političke i ekonomske korupcije.

Podsjeća da je Bosna i Hercegovina ideja jednakosti, slobode i pravednosti, ideja priznavanja, poštovanja, prihvatanja, tolerisanja drugog i drugačijeg, ideja za koju se borilo kroz hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine.

''Takva ideja je neuništiva, a s njom i država Bosna i Hercegovina. Pokušali su ih uništiti u agresiji i genocidu i nisu uspjeli. Ta veličanstvena ideja i duh su zapisani u historijskoj građi koja je krvavo odbranjena u agresiji i genocidu'', ističe Ramić.

Poziva sve da se ne čini zločin prema toj historijskoj građi koja čuva hiljadugodišnju tradiciju bosanskog duha na kojima se zasniva smisao egzistencije čovjeka i civlizacije, ne samo u Bosni i Hercegovini, već u Evropi i svijetu.

''Ne ponižavajmo, napadom na historijsku građu i državotvornu svijest, opravdani, demokratski društveni pokret i civilizovanu socijalnu pobunu protiv političkog establišmenta koji je kroz sistemsku korupciju pokrao nositelje ideje Bosne i bosanskog duha'', ističe Ramić.

Zaključio je da je potrebno usmjeriti energiju opravdanog društvenog bunta i civilizovane socijalne pobune u pravcu anuliranja Dejtonskog ustava koji je zločinački zaustavio hiljadugodišnji život ideje BiH, ponizio borce za jedinstvenu, suverenu državu i slobodno, civlino društvo, rasparčao zemlju i podijelio je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije