BiH / RAK kaznio RTRS sa 12.000 KM zbog laži o žrtvama sa tuzlanske Kapije

18. 10. 2019. u 10:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 387

Regulatorne agencija za komunikacije (RAK) je postupajući po službenoj dužnosti i po pristiglim prijavama među kojima je bila i prijava Fondacija Istina Pravda Pomirenje, 30. septembra 2019. izdala rješenje kojim se Radio-televizija Republike Srpska (RTRS) kažnjava sa 12.000 KM.

„Riječ je o prilogu RTRS-a o stradanju na tuzlanskoj Kapiju u kome su po ko zna koji put javnosti plasirane izmišljotine beogradske „žute štampe“ koju predvode Večernje novosti. U njihovom članku, kojeg je nekritički prenijela RTRS, lansirana je teza da su žrtve Kapije stradale zbog eksploziva koji je podmetnut na Kapiji i da je general Novak Đukić nevin osuđen, a da pri tome nije pružena nikakva mogućnost da iznesu svoj stav oštećeni u predmetu Kapija“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da analizirajući sporni prilog RAK je utvrdio da je došlo do kršenja član 3.stav 1. i 4. – „pravičnost i nepristrasnost“ i člana 17. stav 4 – „zaštita privatnosti“ regulisanih Kodeksom o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

„Podsjećamo da je ovo druga izrečena kazna RTRS-u po prijavi Fondacije Istina Pravda Pomirenje, a u oba slučaja Kodeks je prekršen prilikom izvještavanja o stradanju na tuzlanskoj Kapiji“, zaključeno je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA