RAK javnim emiterima smanjio marketinško vrijeme

Radiosarajevo.ba
RAK javnim emiterima smanjio marketinško vrijeme

Društvo novinara Bosne i Hercegovine smatra da je odluka Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) o drastičnom smanjanju marketinških minuta u programima javnih emrtera u BiH „najbesprizoniji pokušaj dokidanja države Bosne i Hercegovina“.

Ističu da smo svjedoci da su brojne institucije i agencije u posljednjih 20-ak godina na veoma suptilan način pivatizirale, ili bolje kazano otimale ingerencije države zarad podobnih novopečenih bogataša. U Društvu novinara BiH mišljenja su da  posljednja odluka RAK-a predstavlja najbrutalniji udar na jedan od preostalih stubova države, čime se građanima BiH ukida pravo objektivno informiranje, a uposlenici javnih emrtera dovode u situaciju ostanka bez posla.

Tu odluku tumače i kao namjeru da javni emiteri budu, umjesto digitalizirani - ugašeni, a tu odluku potpisuju isti oni koji su, kako navode, poodavno trebali otići s dobro plaćenih pozicija:

„Tragično je da se u državi u kojoj magazin "Slobodna Bosna" pale, a javne emitere smanjenjem marketinških minuta praktično gase, oni koji takve odluke donose plaćaju sredstvima poreznih obveznika, istih onih kojima ukidaju pravo na rad i na objektivno i profesionalno informiranje.“

Podsjećanja radi, Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH jučer je usvojilo Nacrt izmjena Kodeksa o komercijalnim komunikacijama. Izmjene podrazumijevaju da se vrijeme za marketing javnim emiterima sa šest smanji na četiri minute.

Protiv ove odluke, kako je navela FTV, bili su udruženja bh. novinara, Unija medijske industrije, Evropska radiodifuzna unija, predstavnici Evropske unije u BiH, OHR, Američka ambasada, Sindikat RTV sistema i mnogi drugi. Insistirali su na valjanoj analizi kojom će biti potkrijepljena ova oduka.

Oglasila se i Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU, gdje su upoznati o odluci Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) - pažljivo će proučiti njen sadržaj i popratne dokaze. Kako je za Fenu izjavio glasnogovornik Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika Andy McGuffie, važno je da regulatorna tijela donose odluke na temelju jasne logike i na transparentan način:

„Mi i dalje ostajemo posvećeni kvalitetnom, neovisnom javnom emitiranju u BiH.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije