Radovan Stanković odbio doći u Sud BiH

Radiosarajevo.ba
Radovan Stanković odbio doći u Sud BiH

Radovan Stanković
je odbio doći u Sud Bosne i Hercegovine kako bi se izjasnio o krivici po optužnici koja ga tereti za bjekstvo iz zatvora u Foči sa odsluženja 20-godišnje zatvorske kazne za ratni zločin počinjen u tom gradu.
“Izričit je da neće da dođe”, dodao je Radović

Branilac Milenko Vojo Radović je rekao da je razgovarao sa Stankovićem, koji mu je naveo dva razloga zbog kojih ne želi doći pred Državni sud: optužnicu koja ga tereti za bjekstvo smatra lažnom, a čak i ako je potrebno voditi krivični postupak protiv njega, onda je za to, prema mišljenju Stankovića, nadležan Osnovni sud u Foči.

Zbog toga je Hasija Mašović, sutkinja za prethodno saslušanje Suda BiH, izjašnjenje o krivici odgodila za 25. septembar ove godine, o čemu će Stanković biti obaviješten. Kako je pojasnila Mašović, Sud BiH će donijeti odluku da se ročište održi i ako Stanković ponovo odbije doći- u tom slučaju, Sud BiH će smatrati da Stanković negira krivicu za bjekstvo.

Osuđenom zločincu pomogli ljekari
Sud BiH je osudio Stankovića za zločin protiv čovječnosti nad bošnjačkim civilima u Foči počinjen u drugoj polovini 1992.

Prema presudi iz marta 2007, Stanković je proglašen krivim za više zločina, među kojima je silovanje zatočenica, od kojih su neke bile maloljetne. Stanković je bio pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Nakon izricanja presude upućen je u zatvor u Foči, ali je ubrzo uspio pobjeći. Prema optužnici, pobjegao je 25. maja 2007, oko 13 sati, dok je iz zatvora sprovođen na ljekarski pregled u fočanski Medicinski centar. Nakon što je izašao iz specijalnog vozila, snažno je odgurnuo stražara, ušao u drugi automobil i pobjegao. Poslije skoro pet godina provedenih u bjekstvu, policija je saznala da se Stanković ponovo nalazi u Foči, te je uhapšen 21. januara ove godine i vraćen u isti zatvor.

Zbog pomaganja u bjekstvu, Stankovićev brat Ranko osuđen je na dvije godine zatvora, dok su doktorica Ranka Dragičević i medicinska sestra Brankica Davidović priznale krivicu, te su kažnjene uslovno na šest mjeseci zatvora, podsjetio je Justice Report - BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije