Radovan Karadžić zahtijeva slobodu

Radiosarajevo.ba
Radovan Karadžić zahtijeva slobodu

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić podnijeće 11. juna Haaškom tribunalu zahtjev da bude oslobođen optužbi za genocid i druge zločine u BiH poslije prve polovine suđenja.

Kako je saopšteno iz Tribunala, Karadžić zahtjev zasniva na tvrdnji da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu tokom dvogodišnjeg dokaznog postupka, koji je okončan 4. maja.

Tužioci će 13. juna odgovoriti na ovaj zahtjev, a u podnesku će navesti da su izveli dovoljno dokaza za svih 11 tačaka optužnice protiv Karadžića.

Početak dokaznog postupka Odbrane zakazan je za 16. oktobra. Suđenje Karadžiću počelo je krajem oktobra 2009, a prvi svjedok Tužilaštva u Haagu saslušan je u aprilu naredne godine

Odluku o Karadžićevom zahtjevu da bude oslobođen poslije dokaznog postupka Optužbe, Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija O-Gon Kwon, donijeće poslije junske rasprave.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH, progon Bošnjaka i Hrvata širom zemlje, teror nad civilima u Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995, objavio je Justice Report - BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije