Radovan Karadžić se želi sastati s Julianom Assangeom

Radiosarajevo.ba
Radovan Karadžić se želi sastati s Julianom Assangeom

Optuženi bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od ambasadora Ekvadora u Haagu Migela Kalahorana Kamina dozvolu da se njegov pravni savjetnik sastane s osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom, saopćio je danas Haški sud.

U Karadžićevom pismu ambasadoru Ekvadora piše: "...Tražim od Vlade Ekvadora dozvolu da se moj pravni savjetnik Peter Robinson sastane s Julianom Assangeom, koji trenutno boravi u vašoj ambasadi u Velikoj Britaniji."

Karadžić navodi da će Robinson, koji je američki advokat i bivši federalni tužilac u SAD, poštovati pravila i da će se ponašati u skladu s pravilima koje vlada Ekvadora odredi za taj sastanak. Robinson stoji na raspolaganju, kako je Karadžić naveo, do 16. januara 2014. godine, kada bi, poslije zimske pauze u radu Haškog suda, trebalo da se nastavi suđenje Karadžiću.

Karadžić u pismu ambasadoru Ekvadora navodi da je nedavno zatražio istragu o tome da li se američki zvaničnici i zaposleni u američkoj vladi koji su presretali privilegiranu komunikaciju između klijenta i advokata, kao u njegovom slučaju, mogu tretirati kao osobe koje ne poštuju Haški sud.

Karadžić dodaje da se te njegove informacije oslanjaju umnogome na dokumenta koja je objelodanio WikiLeaks.

Haško tužilaštvo tereti Karadžića za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN-a u periodu od 1992. do 1995. godine, prenosiTanjug, javlja Fena.

Poslije višegodišnjeg bjekstva, bivši predsjednik RS-a uhapšen je u julu 2008. u Srbiji i izručen Tribunalu, a suđenje mu je počelo 26. oktobra 2009.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije