Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora

Haag je odlučio: Radovan Karadžić osuđen je na 40 godina zatvora.

Presudu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske, izreklo je Sudsko vijeće kojim predsjedava južnokorejski sudija O-Gon Kwon, a čiji su članovi Howard Morrison i Melville Baird.

Radovan Karadžić snosi odgovornost za ubistva, napade i širenje terora u Sarajevu

Karadžić oslobođen odgovornosti za genocid u sedam općina

Presuda Karadžiću: Kriv i za uzimanje posmatrača UN-a za taoce

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u 14 sati izrekao je prvostepenu presudu zločincu, koji je bio optužen u 11 tačaka za genocid i progone u bosanskohercegovačkim općinama 1992, teror nad sarajevskim civilima (1992. - 1995.), genocid u Srebrenici 1995. godine, te uzimanje međunarodnih promatrača Ujedinjenih naroda za taoce.

Na ovu presudu i Karadžić i Tužilaštvo Haškog tribunala imaju pravo uložiti žalbu.

Dvadeset godina nakon podignute optužnice, Tribunal je odlučio da je Karadžić kriv što je bio član udruženog zločinačkog poduhvata s političkim, vojnim i civilnim rukovodstvom, koji je imao za cilj progon nesrpskog stanovništva.

Karadžić je, kao vrhovni komandant Vojske Republike Srpske (VRS), bio i ključni čovjek te odgovoran za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva koja je trajala 1.425 dana.

Ipak, kako je zaključeno zbog nedostatka dokaza, nije kriv za genocid počinjen u sedam općina u BiH tokom 1992. godine, te zločinima u 20 bosanskohercegovačkih općina.

Kriv je za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Kriv je i za uzimanje međunarodnih vojnika za taoce u Goraždu 1995. g.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je prije 20 godina, a do 2008. optuženi je bio u bijegu. Nakon što je uhapšen u Srbiji i izručen u Haag suđenje je počelo nakon više od godinu dana, u oktobru 2009, a dovršeno tek pet godina kasnije – u oktobru 2014. godine.

U dokaznom postupku na suđenju Karadžiću, saslušano je 585 žrtava, političara, pripadnika mirovnih snaga, domaćih i međunarodnih stručnjaka, ili su njihove izjave uvrštene u spis. Karadžić se branio sam. Izvođenje dokaza na suđenju Karadžiću trajalo je oko četiri i po godine, a nakon toga je Sudsko vijeće Haškog tribunala uzelo oko godinu i po da ih razmotri, i 24. marta su zakazali izricanje prvostepene presude.

Karadžić se skrivao 12 godina iako je godinu dana nakon optuženja u Haagu za njim bila raspisana međunarodna potjernica.

U ljeto 2008. uhapšen je usred Beograda i mjesec dana kasnije prebačen u hašku pritvorsku jedinicu – Scheveningen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije