Radovan Karadžić: Du ju spik ingliš

Radiosarajevo.ba
Radovan Karadžić: Du ju spik ingliš


Radovan Karadžić
tražio je da se Haris Silajdžić, Hasan Čengić, Ejup Ganić, Edin Garaplija i Bakir Izetbegović sastanu sa njegovim advokatom, odnosno da se pojave pred Haškim tribunalom kao svjedoci njegove odbrane. Prva trojica su odbila, za Garapliju je tražio subpoenu kojom bi ga Vijeće obavezalo da se odazove, a Izetbegović još uvijek nije odgovorio.

Karadžić je 16. oktobra počeo sa izvođenjem dokaza odbrane. U prvih sedam dana saslušao je pet svjedoka koji su negirali navode optužnice koji terete Karadžića za niz zločina počinjenih u Sarajevu tokom opsade grada.

Uz ovo pismo, ponovo se obratio članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, i to na engleskom jeziku. Kako stoji na kraju pisma: “Pošto vi govorite bosanski, a ja srpski, pišem vam na engleskom jeziku, što je diplomatska solucija.“

U pismu koje je 22. oktobra uputio Ahmetu Haliloviću, ambasadoru BiH u Holandiji, Karadžić se zahvaljuje na posredovanju Ambasade da se njegov zahtijev prenese Ganiću, Silajdžiću, Garapiji i Čengiću, te izražava žaljenje što oni ne pristaju da se sastanu sa njegovim pravnim savjetnikom Peterom Robinsonom, javila je Slobodna Bosna.

Karadžić se zahvaljuje Izetbegoviću na “interesu za njegov slučaj” za što dokaz nalazi u pismu koje je ovaj poslao glavnom tužitelju Sergu Brammertzu u kojem ga ohrabruje da podnese žalbu na međupresudu Vijeća od 28. juna ove godine kojom je iz Karadžićeve optužnice izostavilo navode za genocid u svim drugim općinama u BiH sem u Srebrenici.  Vijeće je zaključilo da nema dovoljno dokaza za ove optužbe, a tužilaštvo smatra da su sudije pri donošenju ovakve odluke “krenule krivim putem i stigle na pogrešno mjesto”.


“Iskeno, bio sam iznenađen vašim javnim izrazom nezodovoljstva tom odlukom. To mi se ne čini mi se kao produktivan način da se doprinese pomirenju naših naroda,” piše Karadžić. “Vaša vlada je potrošila milione da ubijedi Međunarodni sud pravde da je genocid počinjen u bosanskim općinama tokom 1992. godine. Sud je odlučio, 2007, godine, da ono što se dešavalo nije genocid. Ne razumijem zašto ste očekivali da Haški tribunal donese drugačiju odluku?”

Karadžić se nada da je Izetbegović imao saglasnost ostalih članova Predsjedništva kada je poslao pismo i da se na isti način ne miješa u suđenja pred Sudom BiH. “Igrati tu vrstu uloge kojom se miješa politika i zakon, čini loš zakon i još goru politiku.”

“Ipak, postoji konstruktivan način za vas da učestvujete u mom slučaju - tako što ćete se pojaviti kao svjedok odbrane,” piše Karadžić Izetbegoviću.

Prema ovom pismu, od člana Predsjedništva optuženi očekuje da govori o aktivnostima Predsjedništva od 1992. do 1995. godine i odnosa sa Third World Relief Agency (TWRA) “u pribavljanju oružja i vojne opreme što je bilo kršenje UN embarga, navodi SB.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije