Radončić: Neću dozvoliti još jedan migrantski kamp u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Radončić: Neću dozvoliti još jedan migrantski kamp u Sarajevu
FOTO: Fena / Fahrudin Radončić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić potvrdio je danas da će sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je više od stotinu tačaka dnevnog reda biti održana u četvrtak, 21. maja.

"No, da li će budžet biti jedna od tačaka dnevnog reda zavisit će od konsultacija koje se obavljaju prvenstveno na nivou predsjednika stranka (SNSD, HDZ i SDA). Svima nam je stalo da taj budžet koji je sada značajno korigiran i prilagođen situaciji za vrijeme i poslije pandemije bude usvojen i upućen u daljnju proceduru", dodao je Radončić.

Osvrnuo se na najavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegletije da bi se 1. juna mogle otvoriti bh. granice, podsjećajući da je BiH zatvaranje granica koordinirala s regionom i susjednim zemljama te bi se u četvrtak na sjednici Vijeća ministara trebalo razgovarati i o toj temi.

Podvukao je da je od izuzetne važnosti da se otvore granice kako bi se moglo osigurati kretanje privrednika, ali Vijeće ministara to treba uraditi u skladu s procjenom medicinske struke.

Na pitanje novinara o održavanju ovogodišnjih izbora kazao je da za njega nije loša opcija da se lokalni izbori, koji bi trebali biti održani u oktobru, spoje s općim izborima za dvije godine kako BiH ne bi bila u stalnoj izbornoj kampanji.

S druge strane, mišljenja je da u ovom trenutku izbori nisu prioritet, ponovivši svoj stav o izbornim krađama u proteklih nekoliko izbornih ciklusa.

"Za dvije godine mogli bismo prvo depolitizirati Centralnu izbornu komisiju (CIK), a potom organizirati fer i poštene izbore. Važnije je da li će izbori biti organizirani na fer način nego da li će biti za dva ili tri mjeseca", smatra Radončića.

Osvrnuo se na pitanje migracija kazavši da se može očekivati da će migranti iz Grčke gdje ih je 100.000, krenuti prema Hrvatskoj preko BiH, a najavio je da će zagovarati čvrst pristup koji se odnosi na obeshrabrivanje migranata da dolaze u BiH te one koji su tu treba, kaže, legalno deportirati.

"Neću dozvoliti da se u Sarajevu napravi novi kamp koji bi trebao primiti 3.000 migranata jer mi već imamo 3.000 migranata. Cijela Srbija ima oko 6.000 migranata koje hoće da prihvate. Ne možemo dozvoliti da nam 10, 20 ili 30 hiljada migranata dođe na prostor gdje žive Bošnjaci", poručio je.

Upitao je i zašto niko ne ubijeđuje predsjednike Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Milorada Dodika i Dragana Čovića da prime migrante i na drugim dijelovima BiH.

Ocijenio je da je ključ rješenja tog pitanja istočna granica i regionalna saradnja, pozivajući i institucije Evropske unije da reagiraju jer migranti ulaze na granici s Grčkom i izlaze iz Grčke te dolaze u BiH.

Kada je u pitanju saradnja s FRONTEX-om (Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu), Radončić je ponovio da je to zaustavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali u procesu je rad na tom pitanju, no smatra da to neće riješiti pitanje migracija.

"Problem migranata je globalni problem i zemlje Evropske unije trebaju usuglasiti svoju politiku, ali mi nećemo dozvoliti, koliko to budemo mogli, da BiH bude plato za migrante", podvukao je Radončić.

Kako je naglasio migranti ostaju godinu ili dvije u BiH što je nazvao sigurnosnom prijetnjom ne samo za BiH nego i za zemlje EU.

Govoreći o rješavanju pitanja nedostatka graničnih policajaca kazao je da je zatraženo od Vijeća ministara i Evropske komisije da se iznađu sredstva za zapošljavanje 300 ili 400 graničnih policajaca i to ide dobro iako BiH nedostaje njih 1.000.

Međutim, kada bi se sada osigurao novac za školovanje mora se imati u vidu, upozorava Radončić, da školovanje traje osam mjeseci, a prije toga treba se objaviti konkurs te stoga da bi ti granični policajci mogli izaći na granicu potrebno je godinu dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije