Szijjarto: Živimo u susjedstvu i jasno je da BiH ima podršku Mađarske

Radiosarajevo.ba
Szijjarto: Živimo u susjedstvu i jasno je da BiH ima podršku Mađarske
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Peter Szijjart

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić sastao se s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom. Nakon sastanka ministar Radončić zahvalio se Mađarskoj na pomoći koja je izdvojena za BiH.

"Upoznao sam nj.e. da se uspješno nosimo sa pandemijom. Razgovarali smo i o nečemu što nas čeka nakon prolaska pandemije, a to je migrantska kriza. Upoznali smo ga da ilegalne migracije sve više tretiramo kao sigurnosnu prijetnju. Čuo sam nešto što me veoma ohrabrilo, a to je da je Mađarksa sprema da pošalje određeni broj vojnika među naše granične policajce, a to ćemo rješavati kada riješimo pitanje Frontexa. Dobili smo i podršku kada su u pitanju EU integracije", rekao je Radončić.

Szijjjart je poručio da je njegova današnja posjeta jasan znak solidarnosti i prijateljstva Mađarske prema BiH.

"Želim da izrazim naše poštovanje BiH na svemu što je učinila na sprječavanju ilegalnih migracija. Brisel je izabrao pogrešnu politiku prema pitanju ilegalne migracije i time je doveo mnoge zemlje Zapadnog Balkana u tešku situaciju. Smatramo da je treba zaustaviti, a ne menadžerisati. Ilegalne migracije nose sa sobom veliki bezbjednosni rizik, a danas već i zdravstveni", rekao je Szijjjart.

Danas je u Sarajevo stiglo iz Mađarske 100 hiljada zaštitnih maski i pet hiljada zaštitnih odijela, istu tu količinu će danas isporučiti i u Banjoj Luci.

"U interesu Mađarske je da Zapadni Balkan ostane stabilna regija i da ima svoju perspektivu razvoja. Mi živimo u susjedstvu i jasno je da je to i u našem interesu i s toga možete i dalje račuanti na našu podršku", zeključio je ministar Szijjart.   

Radončić je na pitanje novinara odgovorio i o situaciji sa obdukcijama u našoj zemlji, te opremi koju su tražili iz Udruženje patologa.

"Samtram da je to neetički sa njihove strane. Morat ćemo da zamolimo tužitelje da riješe ovu situaciju. Ne mogu patolozi biti tolike kukavice i mi kao društvo ne možemo da dozvolimo da deset ljudi kaže mi nećemo da radimo jer nemamo opremu. Ako se tako nastavi mi ćemo morati kao vlast u Federaciji da poduzememo korake. Ne znam šta je njihov cilj, ali mislim da oni podstiču mlade ljakare da odbijaju da pruže uslugu pacijentu", rekao je Radončić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije