Radončić: Ako SDA kandidira Sebiju za predsjednicu, i SBB može predložiti ženu

A. B.
Radončić: Ako SDA kandidira Sebiju za predsjednicu, i SBB može predložiti ženu
Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) i predsjednik Fahrudin Radončić održali su danas konferenciju za medije na kojoj je istaknuto kako je 2017. godinu obilježilo nekoliko laži.

Radončić je istaknuo kako su građani Bosne i Hercegovine u 2017. vidjeli samo laži i neodgovornosti.

"Najveću laž građani BiH su vidjeli ove godine Vijećnici kada je neko lagao, a zna se i ko, lagao žrtvama genocida. Druga laž je bila kada je neko lagao da će se Republika Srpska otcijepiti, a to se neće i ne može dogoditi. Tako da je svima jasno kako će u Europi prolaziti separatisti. Treća je bila ispunjavanje Upitnika EK, kao i obećanje Vladi FBiH od 100 projekata. Od toga nije bilo ništa i nismo počeli ni s gradnjom Prve transferzale. Sarajevo također nema dovoljne ni količine vode", rekao je Radončić.

Predsjednik SBB-a je izjavio kako su Bakir Izetbegović i Milorad Dodik u prethodnoj godini vodili ratove.

"Bilo je i previše sukoba, prvo unutar SDA, pa onda unutar koalicija SDA-SBB, pa SDA-HDZ, pa sukobi s regionalnim susjedima i slično. Prošla godina je predstavljala i obesmišljavanje građanske kontrole. Treba prvo krenuti od Javnog Radio-televizijskog sistema koji već sedam-osam godina nema direktora, upravu, ne znamo kome podnose izvještaju, a Parlament kao osnivač na to nema nikakav utjecaj, a sve to stoji u revizorskim izvještajima. Prošlu godinu je obilježio i trend zaustavljanja reformskog puta ka EU i nismo dobili kandidatski satatus", kazao je Radončić.

fahrudin_radoncic_SBB_RSA (2).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Lider Saveza za bolju budućnost je istaknuo kako je BiH i dalje prva država u Europi po nezaposlenosti i siromaštvu te da je prošlu godinu obilježio i raspad koalicije SDA i SBB.

"Mi sa SDA imamo strateški problem. Oni ne razumiju šta je koalicioni odnos i to nisu znali raditi ni s jednom strankom. SBB je opozicija u vlasti, mi smo korektivni faktor u vlasti. Nismo dozvolili da se Sarajevo osiguranje pokrade u novoj privatizacijskoj pljački za pet miliona, nismo dozvolili da lažemo narod da će početi masovna gradnja puteva, nismo dozvolili da Zakon PIO/MIO ide u hitnu, već u redovnu proceduru", kazao je te da dodao kako se građani BiH ne trebaju plašiti da će biti poskupljenja u narednoj godini.

fahrudin_radoncic_SBB_RSA (1).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Radončić je na kraju kazao kako SDA neće pobijediti na izborima 2018. godine ako bude elektronski način registracije birača. Na pitanje novinara da li će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, Radončić je kazao da ukoliko SDA kandidira Sebiju Izetbegović za članicu Predsjedništva, nije isključeno i da SBB ponudi ženu kao kandidata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije