Radončić: 'Ne gledaj u retrovizor, samo vozi naprijed'

Radiosarajevo.ba
Radončić: 'Ne gledaj u retrovizor, samo vozi naprijed'

Nakon što je u srijedu Avaz saznao i najavio, u četvrtak je u 12:05 u Hotelu Radon Plaza obznanjeno i svim medijima u zemlji - Fahrudin Radončić ulazi u politiku.

Nije otkrio ime stranke niti mnogo detalja, već je u petnaest minuta predstavio program novog političkog subjekta bh. političke scene.

"Ne treba gledati u retrovizor, već samo voziti naprijed", kazao je sada i zvanično političar, Fahrudin Radončić.

Susret koji je u medijima najavljen kao konferencija za novinare bio je ustvari držanje mikrofona novoj političkoj ambiciji, jer novinarima nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja.

Na početku obraćanja, Radončić je usporedio sebe sa Berlusconijem, kazavši da njegov ulazak u politiku znači da će "sve svoje resurse, znanje i energiju stavi na raspolaganje svom narodu“.

"Danas se Bošnjaci, s jedne strane, nazivaju kriminalcima u privrednom sektoru, a s druge strane, od naših se ljudi preko Interpolovih potjernica prave teški ratni zločinci. Da su Bošnjaci jak politički faktor, to se ne bi tako jednostavno dešavalo. Reći ćemo 'stop' samoizolaciji Bošnjaka. Danas se bošnjački lideri stavljaju za dobre lokalne asistente OHR-u i lokalnim ambasadorima. Zatvorili su se u Sarajevo i iz njega ne izlaze", kaže Radončić.

Četnici, ustaše i - državničko djelo Alije Izetbegovića

Naglašavajući kako na narednim izborima moraju otići nesposobni, Radončić smatra da se ne treba 'gledati u retrovizor' jer se tako ne može naprijed.

"Ja sam bio u ratu ovdje svaki dan, većina Srba i Hrvata, nažalost, tada nije procjenjenjivala da BiH treba opstati. Ako imamo četničke i ustaške pokrete koji traže reafirmaciju nečega što se zove fašizam, tražit ću reafirmaciju državničkog djela Alije Izetbegovića, jer je to personalni kamen temeljac Bošnjaka, ali i drugih koji žale BiH i priznaju historijske činjenice", smatra Radončić.

Pojašnjavajući da izbore smatra potpisivanjem četverogodišnjeg ugovora sa narodom, na kraju obraćanja javnosti kojoj nije dao mogućnost da ga o bilo čemu pita, Radončić je zaključio:

"Više niko našim generacijama nema pravo da oduzima četiri po četiri godine. Ovo mora biti vlast koja će u prve dvije godine pokazati može li ili ne može ispuniti obećanja i može li ili ne može izvući zemlju iz krize. Ja tvrdim da možemo i zato ulazim u ovaj politički projekat."

Vezano: Radončić oficijelno ulazi u politiku

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije