Radončić najavio obračun s kriminalom i korupcijom

Radiosarajevo.ba
Radončić najavio obračun s kriminalom i korupcijom

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jutros je većinom glasova donijela preporuku da se Fahrudin Radončić imenuje za ministra sigurnosti BiH, Zekerijah Osmić za ministra odbrane BiH i Edita Đapo za zamjenicu ministra finansija i trezora BiH.
Prije upućivanja prijedloga kandidata u Parlamentarnu skupštinu BiH, Centralna izborna komisija BiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) završili su potrebne provjere predloženih kandidata

Predsjedavajući Komisije Božo Ljubić je kazao novinarima da je bilo sedam glasova "za", dva protiv i dva suzdržana: „Za parlament će biti pripremljeno izvješće. To će danas biti na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma kao druga točka. Tako je dogovoreno na proširenom kolegiju.“

Predsedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda predložio je ovo troje kandidata nakon što su ranije s tih pozicija smijenjeni tadašnji ministri Sadik Ahmetović, Muhamed Ibrahimović i Fuad Kasumović, kadrovi SDA, podsjetila je novinska agencija Fena.

Kako javlja Dnevni avaz, Radončić očekuje "da ćemo danas dobiti Vijeće ministara u punom sastavu". On je kazao da je članovima Komisije izložio svoje viđenje rada Ministarstva u narednom periodu.

Osnovni zadatak je da se Ministarstvo depolitizuje. Ministarstvo ne smije da se miješa u operativni rad policije i mora sa svoje strane uraditi da bezbjednost u zemlji bude veća kroz veći budžet i profesionalniji odnos. Moramo praviti milje da u ovoj zemlji napokon krene obračun sa sistemskom korupcijom i kriminalom. To su prioriteti“, rekao je Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije