Radončić domaćin sastanka o presudi Sjedić-Finci

Radiosarajevo.ba
Radončić domaćin sastanka o presudi Sjedić-Finci


Lideri šest političkih stranaka, čelnih na državnom nivou, bi na sastanku zakazanom za sutra, 16. februara, u Sarajevu trebali razgovarati o provođenju odluke Suda u Strasbourgu  u predmetu „Sejdić-Finci“, te o pitanju vojne imovine.

U stranke 'šestorke' spadaju: Savez za bolju budućnost (SBB), Socijaldemokratksa partija (SDP), Hrvatska demokratska zajednica (HDZBiH), HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS).

„S obzirom na to da će prvom dijelu sastanka prisustvovati šef delegacije Evropske unije i Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, svakako da će biti govora, i to je njegov prijedlog, o provođenju odluke Suda u Strasbourgu Sejdić-Finci“, kazao je danas agenciji Fena predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić, koji će biti domaćin sastanka. 

On je istaknuo da je to vrlo važno političko pitanje za europski put BiH. 

„Drugo je ono što smo dogovorili kada je generalni sekretar NATO-a Rasmussen bio sa šestorkom, pitanje vojne imovine. To su dvije tačke o kojima će se sigurno dugo i naporno pregovarati i razgovarati,“ kazao je Radončić. 

Radončić je dodao da nema alternative razumnog tipa osim da se obje stvari provedu u djelo.

„Nasuprot evropskog puta stoji siromaštvo, bijeda, mafija, sistemska korupcija, podjela zemlje, ekonomsko zaostajanje zemlje, 550 hiljada nezaposlenih. Što se mene osobno tiče, ja sam čvrsti pristalica europskog puta,“ kazao je Radončić. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije