Radojičić: Više se očekuje, manje se prijeti

Radiosarajevo.ba
Radojičić: Više se očekuje, manje se prijeti

Predstavnici Odjela za monitoring Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope nisu na današnjem sastanku s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem dali direktno upozorenje o eventualnim kaznama za Bosnu i Hercegovinu, ukoliko se ne provede presuda u predmetu "Sejdić-Finci". 
Radojičić je nakon današnjeg razgovora s izvjestiocima Monitoring tima Vijeća Evrope kazao da se oni nisu izjašnjavali ni o jednom pojedinačnom stavu strana u BiH kako treba riješiti problem ukazan u predmetu "Sejdić-Finci"

Još ranije su bili postavljeni rokovi za provođenje te odluke, te se govorilo i o mogućem isključenju BiH iz Vijeća Evrope, ali je to u razgovorima koje vode ovih dana sa zvaničnicima BiH trenutno izostalo. Izvjestilac Monitoring tima Karin Woldseth kazala je na pres-konferenciji u Banjoj Luci da se nada da će do rješenja za izvršenje presude "Sejdić-Finci" doći veoma brzo. 

Također i Radojičić ocjenjuje da Vijeće Evrope još  ima "dosta razumijevanja i iščekuje razvoj događaja u BiH". Više se, kaže on, očekuje, a manje prijeti. 

O izmjenama Ustava RS-a

U septembru se predstavnici Monitoring misije ponovo vraćaju u BiH da bi razgovarali s "običnim" ljudima, građanima BiH, a ne samo političarima

„Stav Vijeća Evrope je da treba implementirati presudu i nisu se ponaosob založili niti za jedno posebno rješenje“, dodao je on, ali i podsjetio na stav koji se zastupa u RS-u u pogledu tog pitanja.

Ponovio je da još nema dogovora među strankama u Federaciji BiH o tom pitanju, posebno kod izbora članova Predsjedništva BiH. Na sastanku je također razgovarano i o potrebi reforme Ustava RS-a, budući da u njemu još  stoji i odrednica o smrtnoj kazni. Woldseth se nada da će  bar to pitanje uskoro biti  riješeno jer je značajno i za Venecijansku komisiju i Vijeće Evrope, dok jeRadojičić okrivio Klub Bošnjaka za nedavno obaranje predloženih amandmana na Ustav među kojima je bilo i brisanje odrednice o smrtnoj kazni. 

Woldseth je naglasila da će Monitoring misija ovaj put izraditi kompletan, a ne djelimični izvještaj, što znači da će se baviti i drugim pitanjima, a ne samo presudom "Sejdić-Finci", javila je novinska agencija Fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije