Radojičić podržao tužbu protiv BiH

Radiosarajevo.ba
Radojičić podržao tužbu protiv BiH

Predsjednik parlamenta Republike Srpske Igor Radojičić najavio je podršku porodicama nestalih osoba u tom entitetu za podnošenje tužbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv Bosne i Hercegovine, jer, kako tvrdi, u državi su iscrpljene sve pravne pretpostavke, a taj problem nije riješen, javlja Fena.

Stoga će porodice nestalih iz RS uz, kako kaže, uz razumijevanje i podršku Narodne skupštine podnijeti tužbu protiv BiH za nepreduzimanje mjera za pronalaženje nestalih i neprocesuiranje utvrđenih ratnih zločina.

''U pravnom smislu radi se o terminu prisilnog nestanka, što je kršenje konvencije o ljudskim pravima i povelje UN-a. Države su dužne da onemoguće prisilno nestajanje i omoguće pravo na život svim osobama'', ekao je on u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

 

Navodi da je država dužna da se učini sve kako bi se pronašle nestale osobe i odgovorni procesuirali, a, dodaje, sve te ingerencije su na nivou BiH, Institut za nestale, Tužilaštvo BiH te Ustavni sud s apelacijskom nadležnošću.

 

On kaže da se već dugi vremena razgovara s predstavnicima Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS-a zbog zastoja u procesu traženja nestalih Srba.

 

-Desio se ogroman pad u broju identifikovanih i pronađih osoba i tim tempom to može trajati decenijama, ako čak ne i stotinama godina - rekao je Radojičić i dodaje da su mnoge porodice nestalih koristile pravne procedure u sudovima u BiH, ali bez uspjeha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije