Radojičić: Ili dvogodišnja kriza ili vanredni izbori

Radiosarajevo.ba
Radojičić: Ili dvogodišnja kriza ili vanredni izbori
Predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić tvrdi da je moguće da sadašnja neriješena situacija u FBiH potraje i naredne dvije godine te da je moguće da dođe do vanrednih izbora samo u tom bh. entitetu.
 
Smatra da sve što se u posljednje vrijeme dešava na političkoj sceni u FBiH djeluje veoma nepredvidivo.
 
„U ovom momentu bi sve više spadalo u domen gatanja, a ne prognoze kada i kako će se riješiti situacija u FBiH. Moguća je i varijanta da ovo traje i iduće dvije godine, da se praktično ništa ne desi i sve bude blokirano do izbora. Moguće su i varijante vanrednih izbora u samoj FBiH“, kazao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.
 
U RS-u je, kaže, važno zadržati političku stabilnost i normalno funkcioniranje i zakonodavne i izvršne vlasti,  čim se bave njeni predstavnici vlasti.
 
Ipak, ocjenjuje da zbog neriješene situacije u FBiH mogu biti ugroženi „neki poslovi" na nivou BiH, kao što su odnosi s međunarodnim finansijskim institucijama, s Evropskom unijom, pitanje IPA fondova, te rješvanje presude „Sejdić-Finci“.
 
Od predstojećeg sastanka predstavnika BiH i međunarodne zajednice u Briselu, on kaže da EU očekuje da to bude još jedan podsticaj na putu BiH ka Uniji, gdje bi evropska zajednica trebalo da da snažnu poruku o evropskoj budućnosti BiH.
 
BiH bi trebalo, također, da da neke poruke koje bi rješavale nekoliko sadašnjih uvjeta koji su postavljeni pred našu zemlju, prvenstveno u vezi s pitanjem presude „Sejdić-Finci“, te mehanizma koordinacije i komunikacije unutar BiH na evropskom putu...
 
„Pitanje je koliko je to moguće na domaćoj sceni uraditi u ovakvoj zbrci koja trenutno vlada u FBiH i da li je moguće bilo šta trenutno dogovoriti“, rekao je Radojičić dodajući da se u „ovom trenutku ne zna ni ko su ministri u Federalnoj vladi, a ne da li će se u tom entitetu dogovoriti pitanje rješavanja presude 'Sejdić –Finci'“.
 
Tvrdi da se federalne stranke trenutno bave „vrlo prozaičnim stvarima, a ne evropskim putem BiH“.
 
Osvrnuo se i na pismo koje je ranije uputio direktoru za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pierru Mirelu i drugim međunarodnim zvačnicima u kojem je istakao da rad Suda i Tužilaštva BiH na procesuiranju ratnih zločina treba da bude glavna tema predstojećeg sastanka strukturalnog dijaloga o pravosuđu koji će biti održan početkom narednog mjeseca u Mostaru.
 
Ponovio je očekivanje da nova runda razgovora o strukturalnom dijalogu da odgovore na neka pitanja, prvenstveno procesuiranja ratnih zločina, pri čemu predstavnici RS-a tvrde da ništa nije urađeno o tom pitanju kada su u pitanju srpske žrtve.
 
U pismu  je naveo da nema nikakvog napretka, već da su, naprotiv, izvještaji vrlo loši i da bi na narednom sastanku o strukturalnom dijalogu o pravosuđu u BiH trebalo da se donesu određene preporuke u vezi s tim pitanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije