Radojčić: Odgodili smo raspravu o Inzkovim pismima

Radiosarajevo.ba
Radojčić: Odgodili smo raspravu o Inzkovim pismima

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić izjavio je u srijedu navečer da je skupštinska rasprava oko pismama visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, u kojima se traži poništavanje zaključaka od 14. maja u vezi s prijenosom nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, odgođena kako se ne bi donosile odluke koje bi „još više komplikovale situaciju“.

„Bolje je ostaviti još vremena za potpune procjene i dogovore, nego večeras donositi odluke koje bi mogle komplikovati situaciju još više“, precizirao je Radojičić.

Ova tačka na skupštinskoj raspravi nije ni otvorena, već je premještena na 33. mjesto u dnevnom redu ovog skupštinskog zasjedanja, a Radojičić potvđuje da je realno da će ona biti razmatrana tek u nekom od nastavaka sjednice.

Sutra Skupština nastavlja rad po preostalim tačkama.

„Procjena je, nakon cijelog niza konsultacija koje smo danas imali, da i pored dogovora koji postoji između sedam srpskih parlamentarnih stranaka o setu zaključaka u vezi sa Inzkovim pismima, da je bolje odgoditi raspravu kako bi parlament potpuno odgovorno u ovoj situaciji procijenio i donosio odluke te obavio sve ostale konsultacije“, rekao je Radojičić u izjavi novinarima.

On tvrdi da je Skupština u proteklim danima „izražavala namjeru da se relaksira ukupna situacija u BiH, nastala, između ostalog, tumačenjem skupštinskih zaključaka“.

Prema njegovim riječimna, večerašnjom odlukom entitetski parlament je pokazao da želi ući u razgovore, "da se situacija relaksira" i da ne bude daljnjih komplikacija.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije