Radnici Željezare blokirali saobraćaj: U ArcelorMittalu odbijaju odgovornost

Fena
Radnici Željezare blokirali saobraćaj: U ArcelorMittalu odbijaju odgovornost
FOTO: Fena / ArcelorMittal / Ilustracija
Grupa radnika Željezare Zenica blokirala je na kratko danas popodne gradsku saobraćajnicu GGM, na lokalitetu kružnog toka na sjevernom ulazu u Zenicu sa saobraćajne petlje Blatuša.

Na ovaj način nekoliko minuta je bio zatvoren glavni ulaz u grad s magistralnog puta M-17, ali su se nakon pregovora s predstavnicima MUP-a radnici sklonili i otišli na proteste pred direkciju preduzeća i neformalno najavili da će sutra, utorak, blokirati neku od saobraćajnica.

Nezadovoljni radnici preduzeća Željezara Zenica, koje se nalazi u predstečajnom sudskom postupku, nezadovoljni su sporim rješavanjem njihovog problema, koji je proteklih dana bio nagoviješten pokušajem aktiviranja proizvodnih usluga prehrane i građevinske proizvodnje.

Nažalost zbog predugog čekanja da se neki problemi brzo riješe i stvore uvjeti za rad na davanju usluga prehrane za radnike ArcelorMittala ova kompanije je poslije završenog tendera potpisala ugovore s dva ponuđača.

Osnovni razlog prihvatanja ova dva ponuđača je pokretanje predstečajnog postupka u Željezari Zenica, a menadžment kompanije ArcelorMittal Zenica nema ovlaštenja da potpisuje ugovore s bilo kojim firmama koje su u stečaju, saopćeno je Feni.

"Kompanija ArcelorMittal je dugo vremena pružala bezrezervnu podršku poslovanju firme Željezara Zenica, sve do 3. oktobra, kada je Željezara Zenica odlučila prekinuti s radom, jer su njeni računi tada bili blokirani već više od mjesec dana. Od toga datuma naši radnici nisu mogli imati organiziranu ishranu u Kompaniji, a takvu situaciju nije uzrokovao niti menadžment, niti radnici ArcelorMittal Zenica. Sindikat naše kompanije je konstantno upozoravao menadžment da je ovo stanje neodrživo i postavio ultimatum za iznalaženje rješenja", kaže Dijana Božić-Srdanović, direktorica za Komunikacije i korporativnu odgovornost ArcelorMittal Zenica.

Radnici ArcelorMittala su do sada pokazali solidarnost prema radnicima Željezare Zenica, pristajući na to da im se već nekoliko mjeseci ne isporučuje hrana, ali kažu ne može se nastaviti unedogled. Trenutno oko 2.200 radnika ArcelorMittal Zenica radi bez osiguranog toplog i hladnog obroka, što im je zagarantirano kolektivnim ugovorom i ovakva situacija nije prihvatljiva.

Treba reći da dvije nove firme, koje su potpisale ugovore za usluge prehrane radnika ArcelorMittala, objavili su ponudu za posao na koju mogu da se prijave svi radnici bivši uposlenici Željezare Zenica, koji su radili u fabričkim restoranima i da nastave raditi isti posao u istom okruženju, ali kod preduzeća novih davalaca usluga za ArcelorMittal Zenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije