Radnici Vranice danas kod Komšića

Radiosarajevo.ba
Radnici Vranice danas kod Komšića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas predstavnike štrajkačkog odbora radnika "Vranica" d.d. Sarajevo, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Predstavnici štrajkačkog odbora radnika "Vranica" d.d. Sarajevo Enver Đelilović, Mustafa Avdagić i Ševala Mirvić zahvalili su predsjedavajućem Komšiću na prijemu te ga informirali o situaciji i problemima u kojima se ovo preduzeće nalazi već neko vrijeme.

Naglasili su da se radnici "Vranice" već duže nalaze u izrazito teškoj i složenoj situaciji te da se, putem svojih zakonskih prava, bore za spas svoga preduzeća.

Po njihovim riječima, radnici ovog nekadašnjeg giganta nalaze se na rubu propasti s velikom neizvjesnošću za svoju, ali i sudbinu preduzeća koje je do unazad nekog vremena predstavljao simbol i ponos države BiH i o čijem se imenu i rezultatima govori s poštovanjem, kako na prostoru bivše Jugoslavije, tako i u Iraku, ali i drugim svjetskim destinacijama u kojima su izvodili radove.

Posebno ih brine što će u sklopu reorganizacije preduzeća doći do otpuštanja dijela radnika, što menadžment "Vranice" ne osigurava uplate u penzione i druge zakonom propisane fondove te što se imovina i nekretnine prodaju ili stavljaju pod hipoteku, bez mogućnosti da se proces ponovnog sticanja dohotka pokrene putem kredita ili na drugi način.

Predstavnici štrajkačkog odbora "Vranica" zamolili su predsjedavajućeg Komšića da im pomogne u skladu sa svojim zakonskim ovlastima. Ta pomoć bi se, prije svega, ogledala u pozivanju nadležnih organa iz državnih i drugih struktura, koji trenutno raspolažu s dijelom novčanih sredstava koje su radnici "Vranice" dobili iz Iraka za posao koji su tamo obavljali prije rata. Konkretno, radi se o 1.291.000 dolara od kojih je dio, od oko 900.000 maraka uplaćen u PIO radnicima "Vranice".

Oni traže pomoć i razumijevanje Komšića da pokuša utjecati na nadležne organe države da se preostali iznos ponovo uplati u PIO, dakle ne preduzeću, ne radnicima, već u Fond za penziono-invalidsko osiguranje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je obećao da će im pokušati pomoći. U tom smislu, direktno će se obratiti federalnom premijeru kao i novim vlasnicima "Vranice" da bi se našao izlaz iz ove situacije i kako bi "Vranica" ponovo zauzela svoje mjesto u bh. privredi ali i šire, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Vezano:
Agonija radnika Vranice se nastavlja
Radnici i radnice Vranice i danas pred zgradom Vlade FBiH
Vranica - gigant na prosjačkom štapu

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije