Radnici su otpušteni zbog nedolaska na posao

Radiosarajevo.ba
Radnici su otpušteni zbog nedolaska na posao


Sedam bivših radnika gradačkog Vegafruita noć je provelo na otvorenom, štrajkujući, nakon što su im uručeni otkazi, koje oni smatraju nepravilnim, a iz firme poručuju da su radnici otpušteni zbog nedolaska na posao.

Generalna direktorica ove kompanije Adisa Mešanović kaže u razgovoru za naš portal da su ovi radnici otpušteni zbog „teške povrede radne discipline“, jer se nisu pojavili na poslu 29. decembra prošle godine, a „motivima i razlozima svog izostanka“ nisu obavijestili pretpostavljene.

„Važno je napomenuti da su svojim ponašanjem napravili zastoj u procesu proizvodnje, čak štaviše direktno su ugrozili pripremu robe koja se trebala isporučiti kupcu u dogovorenim rokovima“, kaže Mešanović.

Dodaje da su na ovaj način oštetili Vegafruit za više desetina hiljada maraka, te „štetu uvećali narušavanjem ugleda poslodavca“.

Istih sedam radnika je 2010. godine tužilo Vegafruit, ali ih to, smatra direktorica, ne „amnestira od odgovornosti spram posla i radnih zadataka, a tvrdnja da su zbog toga dobili otkaz je potpuno neosnovana“, a obaveze poslodavca koje su bile predmet sporenja na sudu su izmirene.

Vegafruit ima obavezu prema svim svojim uposlenicima i kupcima, riješeni smo da radom i rezultatima omogućimo nesmetan proces proizvodnje a time i funkcioniranje firme“, kazala je Mešanović.

Radnici, s druge strane, tvrde da na posao nisu došli zbog zdravstvenih problema jer su prije tog dana radili dvanaest dana neprekidno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije