Radnici iz BiH zarobljeni u Iraku

Radiosarajevo.ba
Radnici iz BiH zarobljeni u Iraku
Sedamnaest državljana Bosne i Hercegovine zarobljeno je u Iraku, u kurdskom gradu Erbil, gdje su otišli raditi posredstvom njemačke kompanije, čiji je direktor netragom nestao.

Za položaj radnika saznalo se kada je Aleksandar Elvis Ramić iz Teslića uspio preko Facebooka zatražiti pomoć, jer im ističu turističke vize, a onda bi mogli završiti u zatvoru.

"Ne daju nam pasoše, hranu, pare. Gledajte kako da nam pomognete, na bilo koji način. Sada smo u Pank Vulage - Villageu. Sutra (danas) nam ističu turističke vize i moramo izaći iz zemlje, inače ćemo u zatvor", apeluje Ramić.

Prema njegovim riječima, sa njim je zarobljeno još pet Srba, deset Bošnjaka i jedan Hrvat. Ramić je naveo da u kampu u kojem su smješteni ima Bugara, Rumuna, Kurda i ističe da su mu Bugari posudili laptop da se javi, ali da nije siguran da li će i to više moći.

"Mi smo ovdje došli na prevaru. Obećan nam je posao. Nijemac koji nas je doveo navodno je podigao neki novac i pobjegao u Njemačku. Sada su nas Iračani zarobili, oduzeli nam pasoše, ne daju nam hranu. Dobijemo jednu konzervu ribe dnevno, a radimo cijeli dan. Spavamo u nemogućim uslovima. Ovo je katastrofa", istakao je Ramić.

On je kaže da ne znaju ko je za njih nadležan i kome da se obrate. Rodbina i prijatelji poručili su zatočenim državljanima BiH u Iraku da preduzimaju sve kako bi im pomogli da izađu iz te zemlje, piše Srna.

Zarobljeni su uglavnom građani sa područja opštine Teslić, a danas je i načelnik ove opštine Savo Kasapović apelovao na državne vlasti da riješe problem zarobljenih radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije