Radnici i uprava Hidrogradnje podržavaju Vladu FBiH

Radiosarajevo.ba
Radnici i uprava Hidrogradnje podržavaju Vladu FBiH

Uprava i radnici Hidrogradnje d.d. Sarajevo podržavaju Vladu Federacije BiH i resorno ministarstvo u njihovim aktivnostima ne izlazeći na proteste i okupljanje građana koje smatraju opravdanim, a sve radi održanja poslovanja firme i trenutno jedinog projekta vijadukt Briješće na kojem radi Hidrogradnja, ali i spoznaje da je nagomilane probleme radnika u svim firmana moguće riješiti jedino dijalogom i putem institucija sistema, piše Fena.

Radnici su ovoj upravi dali podršku, a od vas se očekuje pomoć i podrška da se realizuju dogovori koji su postignuti u socijalnom dijalogu s radnicima i njihovim predstavnicima, a koji se odnose na nove poslove, isplatu plaća te uvezivanje radnog staža, da bi ova uprava mogla uspješno voditi kompaniju, kaže se u saopćenju iz Hidrogradnje. 

Naglašavaju da zbog ukupne situacije i problema koji se godinama gomilaju te prvenstveno nedostatka posla i nemogućnosti izlaska na tendere  Uprava Hidrogradnje ne može sama osigurati stabilnost niti nove poslove i socijalni mir, budući da radnici samo traže svoja zakonska prava, što im Sindikat i Uprava ne mogu garantirati bez pomoći Vade FBiH, resornog ministarstva, državnih agencija i banaka te direkcija kao što su JP Autoceste FBiH te Ceste FBiH. 

U kontekstu ukupne situacije i nezadovoljstva radnika te rješavanja godinama nagomilanih problema neisplate plaća i uvezivanje staža, ali i dobijanje novih poslova Uprava i Sindikat će formulirati svoje zahtjeve Vladi FBiH i drugim nadležnim institucijama koji će biti dostavljeni u najskorije vrijeme, da bi dijalogom pokušali riješiti stanje u Hidrogradnji d.d. u kojoj je država većinski vlasnik i spasiti je od sudbine mnogih preduzeća koja više ne postoje ili su u stečaju, kaže se u saopćenju iz Sindikata i Uprave Hidrogradnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije