Radmanović u utorak u službenoj posjeti Rumuniji

Radiosarajevo.ba
Radmanović u utorak u službenoj posjeti Rumuniji


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović odlazi u utorak, 19. marta, u dvodnevnu zvaničnu posjetu Rumuniji, na poziv predsjednika Rumunije Trajana Bašeskua

Ovo je prva posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Rumuniji, te uzvratna posjeta, s obzirom da je predsjednik Rumunije Trajan Bašesku boravio u zvaničnoj posjeti BiH 2008. godine. 

Zvanična ceremonija dočeka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića bit će održana u utorak na ceremonijalnom platou Palate Kotroćeni, gdje će predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića dočekati predsjednik Rumunije Trajan Bašesku. 

Nakon zvaničnih razgovora delegacija BiH i Rumunije, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović odat će počast i položiti vijenac na Spomenik neznanom vojniku u parku Karol prvi. 

Tokom prvog dana posjete, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović imat će susrete s predsjednikom Senata Rumunije Krinom Antoneskuom i predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije Valeriuom Zgoneaom.

U utorak navečer, u čast visokog gosta, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, domaćin, predsjednik Rumunije Trajan Bašesku priređuje svečanu večeru. 

U srijedu, 20. marta, Radmanović će posjetiti Univerzitet Dimitrije Kantemir, a u njegovu čast će biti održana svečana sjednica Senata Univerziteta. 

Tom prilikom će predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović održati predavanje predstavnicima diplomatskog kora, profesorima i studentima Univerziteta Dimitrije Kantemir o temi Zapadni Balkan i Evropska unija, s posebnim fokusom na Bosnu i Hercegovinu

U okviru programa posjete bit će potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji BiH i Rumunije, koji su pripremila nadležna ministarstva dviju zemalja. 

Tokom posjete predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović dat će intervju nacionalnoj rumunskoj televiziji TVR1, dnevnim novinama Romania Libera i novinskoj agenciji Rador, saopšteno je iz Predsjedništva BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije