Radmanović u posjeti Bugarskoj

Radiosarajevo.ba
Radmanović u posjeti Bugarskoj

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović boravi u zvaničnoj posjeti Republici Bugarskoj. 

Predsjedavajućeg Radmanovića dočekao je predsjednik Republike Bugarske Georgi Parvanov na Trgu svetog Aleksandra Nevskog u Sofiji. Nakon svečanog dočeka Radmanović je položio vijenac na Spomenik neznanom junaku. 

Zvaničnim razgovorima dviju državnih delegacija prethodio je susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i predsjednika Bugarske Georgija Parvanova. 

Tokom susreta konstatirano je da između BiH i Bugarske postoji dinamičan dijalog i da je današnja posjeta nastavak razvoja dobre bilateralne saradnje. 

Pored veoma dobrih političkih odnosa, treba unaprijediti ekonomsku saradnju, trgovinsku razmjenu i nastaviti razvijati dobru bilateralnu saradnju na kulturnom i obrazovnom planu, istaknuto je tokom susreta. 

Rečeno je i da dvije zemlje imaju veoma aktivne bilateralne odnose ostalih institucija vlasti, pojedinih ministarstava, te parlamenata putem parlamentarne grupe prijateljstva između BiH i Bugarske. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izrazio je zadovoljstvo što, uime Predsjedništva BiH, boravi u zvaničnoj posjeti Bugarskoj. 

Također je zahvalio za sve što je Bugarska činila za BiH, od učešća u stabilizaciji mira u BiH, ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, podršci liberalizaciji viznog režima, kao i podršci BiH u UN-u. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović mogućnost unapređenja bilateralne saradnje BiH i Bugarske u budućnosti vidi u oblastima energetike i turizma. 

Predsjednik Parvanov se zalaže da u budućnosti bude potpisan sveobuhvatni sporazum o privrednoj saradnji dviju zemalja, te da se formira mješovita komisija za ekonomsku i tehničku saradnju, ali i da se sagleda mogućnost uvođenja direktne aviolinije između BiH i Bugarske. 

Naglasio je da se Bugarska odavno zalaže za pristupanje BiH i svih zemalja zapadnog Balkana EU, te da će Bugarska nastaviti pružati BiH podršku na tom putu. 

Prilikom razgovora o daljem putu BiH ka EU, rečeno je da treba iskoristiti eurooptimizam i napraviti brže korake ka EU, jer brzi put razvoja zapadnog Balkana ka EU je pitanje budućnosti ovog regiona, ali i zaokruženja EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije