Radionica o brendiranju i certificiranju bh. sireva

Radiosarajevo.ba
Radionica o brendiranju i certificiranju bh. sireva


U organizaciji bh. certifikacijskog tijela Organska kontrola, na Kupresu je danas održana radionica o brendiranju i certificiranju autohtonih i tradicionalnih bh. sireva, javlja Fena.

Projekt menadžer Organske kontrole Mersida Musabegović izjavila je za Fenu da radionici prisustvuje oko 60 proizvođača koji su upoznati s procedurama zaštite oznaka originalnosti, geografskog porijekla i ugleda tradicionalne bh. hrane.

"Sutra će biti održana istovjetna radionica u Nevesinju, a planirano je i održavanje nacionalne radionice na kojoj će biti prezentirani rezultati istraživanja o mogućnostima prelaska s konvencionalne na organsku proizvodnju, s fokusom na autohtone sireve", istakla je Musabegović.

Cilj ovog projekta je očuvanje autohtonih i tradicionalnih bh. sireva poput livanjskog, vlašićkog i hercegovačkog sira iz mjeha, uz odgovarajuću standardizaciju i organsku certifikaciju.

"Radionica je organizirana u okviru implementacije projekta "Razvoj bh. brendiranih proizvoda animalnog porijekla i certifikacijske sheme za posebne oznake kvaliteta", koji finansira USAID/Sida FARMA projekt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije