Radio Bihać pred gašenjem: Ima li šanse za opstanak?

1
Radiosarajevo.ba
Radio Bihać pred gašenjem: Ima li šanse za opstanak?
Foto: Pixabay / Una

Teška finansijska situacija već duže vrijeme opterećuje rad i poslovanje Radio Bihaća, zbog čega postoji realna opasnost da dođe do gašenja tog medija koji ove godine obilježava 55 godina postojanja i rada.

Ova medijska kuća zapošljava 17 radnika kojima trenutno duguju sedam plata, tri topla obroka, ukupna dugovanja za doprinose iznose 40.000 maraka, a zbog neplaćenih obaveza prema državi preduzeću prijeti blokada računa.

"Niko od nas nije bez kredita i obaveza, a ono što je najgore i što nas najviše muči jeste to da smo mi neosigurana lica. Mi ne možemo kod doktora, naši radnici ne mogu na bolovanje i to je teška situacija", kaže Anita Ibradžić, zaposlenica firme.

Radio, ilustracija - undefined

Foto: EPA-EFE: ilustracija

Direktor ove medijske kuće Edin Zeljković kaže da je ponudio ostavku gradskim vlastima, koje su osnivač i vlasnik preduzeća.

Dodaje kako su svi finansijski problemi uzrokovani time što im nisu isplaćena obećana finansijska sredstva.

"Tako u prošloj godini nismo dobili tri mjesečne tranše iz budžeta, također nije nam isplaćena ni januarska od ove godine i sve to je dovelo do ovakve situacije. Zahtjeve o reduciranju i smanjenju broja zaposlenika ne mogu ispuniti jer ko može u ovakvim vremenima nekoga ostaviti na ulici", kaže Zeljković.

Dodaje kako je dio finansijskih problema uzrokovan i time što su prihodi od marketinga drastično smanjeni, što je posljedica pada ukupnih ekonomskih aktivnosti zbog koronavirusa.

"Ako nam ne bude uplaćena tranša do kraja ove sedmice desiće se da će nam struja biti isključena i da će nam Poreska uprava blokirati račun", istakao je Zeljković.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Bihaća Zulfikar Handukić kaže kako je poražavajuće da je medijska kuća s tradicijom dužom od pet decenija dovedena u ovakvu situaciju, pišu Nezavisne.

"Tražit ćemo sastanak s gradonačelnikom kako bismo pokušali pronaći način da riješimo problem Radio Bihaća", istakao je Handukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije