Rad nastavnika u USK će od sada biti ocjenjivan: Održano 14 sastanaka

1
Radiosarajevo.ba
Rad nastavnika u USK će od sada biti ocjenjivan: Održano 14 sastanaka
Foto: Vlada USK / Damir Omerdić, ministar

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona konačno su potpisali kolektivni ugovor kojim rješavaju svoja prava i zaštitu.

Izmjene se ogledaju u tome da će rad nastavnika biti ocjenjivan, riješen je problem asistenata i nastavnika koji rade u procesu inkluzivne nastave kao i rješenja i otpremnine na koje su mjesecima čekali oni koji su otišli u penziju, piše uskinfo.ba.

Kako je rekao ministar obrazovanja USK Damir Omerdić, održano je 14 sastanaka kako bi se došlo do rješenja.

"Uloženo je jako puno truda. Ovaj kolektivni ugovor je skoro isti kao i prošli, ali ima par izmjena. Ugradili smo praćenje rada prosvjetnih randika gdje će biti adekvatno ocjenjivani. Ovo je dokument gdje pokušavamo prosvjetnim radnicma dati mir u smislu finansijskog dijela. Ministarstvo, sindikat i uposlenici daju ogromnu energiju da obrazovanje dignemo na veći dio. Smatram da se kolektivni ugovor može adekvatno ispoštovati", rekao je Omerdić.

Predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić kazala je kako su radnici sada zaštićeni.

"Neke određene kategorije smo poboljšali, ugradili smo napokon inkluzivni dio u ugovor tako da ljudi koji rade sa djecom s poteškoćama imat će veća primanja. Imamo asistente koji su sada prepoznati, imamo ljude koji rade u produženom boravku i zna se tačno za koju platu sada. Trudili smo se da uvrstimo sve što je bilo neriješeno u prethodnom ugovoru", kazala je Hadžić.

S obzirom na tešku situaciju izazvanu pandemijom koja je pogodila cijeli svijet, plate su ostale na istom nivou.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK Semir Fahić kazao je kako je ovo jedno izvinjenje prosvjetnim radnicima koji su otišli u penziju, a nisu dobili adedkvatna rješenja i otpremnine.

Kolektivni ugovori potpisani su na tri godine.

Pregovori sa Sindikatom visokog obrazovanja USK o kolektivnom ugovoru počinju ove sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije