"Quo vadis, Bosna": Iz Beča upućene poruke mira i stabilnosti u BiH

4
Radiosarajevo.ba
"Quo vadis, Bosna": Iz Beča upućene poruke mira i stabilnosti u BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Protesti za BiH u Beču (arhiv)

Pod motom "Quo vadis, Bosna", saveza bh. udruženja u Austriji "Consilium Bosniacum" danas je u Beču organizirao mirne proteste "za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini".

Okupljanje je počelo u 12:30 sati na Maria-Theresien-Platz u Beču.

Noseći zastave Bosne i Hercegovine i Austrije više od hiljadu okupljenih kretalo se rutom Maria-Theresien-Platza– Haus der EU-BMEIA Heldenplatza, a završetak skupa očekuje se u 16 sati.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Skupu se obraćaju dr. Kemal Kozarić (ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji), Nurten Yılmaz (članica austrijskog parlamenta), Ewa Ernst-Dziedzic (članica austrijskog parlamenta), Damir Saračević (predsjednik Saveza "Consilium Bosniacum"), Ahmed Husagić (predsjednik pokreta "Snaga domovine"), Esma Murselović-Diman (članica odbora Saveza "Consilium Bosniacum"), Admir Mehmedović (član odbora Saveza "Consilium Bosniacum") Kabir Sokullu (član odbora Saveza "Consilium Bosniacum"), Selma
Jahić (Preživjela žrtva genocida) i Anita Zečić (umjetnica).

Sinoć je u organizaciji "Consilium Bosniacum", također, organizirana panel-diskusiju sa eminentnim stručnjacima na Diplomatskoj akademiji Beč.

Na panel-diskusiji su govorili: Dr. Hannes Swoboda (predsjednik "Međunarodnog instituta za mir"), Dr. Erhard Busek (predsjednik "Instituta za Dunavski region i srednju Evropu"), Dr. Vedran Džihić (politolog), Dr. Nedim Ademović (stručnjak za ustavno pravo) i Mr. Bedrana Ribo (članica austrijskog parlamenta).

Pozdravni govor će uputiti dr. Kemal Kozarić (ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji) i Damir Saračević, BA, BSc. (predsjednik krovnog saveza "Consilium Bosniacum"). Moderator diskusije je bio dr. Nedad Memić (konsultant za komunikacije).

Poručeno je da je pitanje mira i sigurnosti u BiH također pitanje mira i sigurnosti Europe.

Skupovi poput ovog su iznimno važni, jer ne samo da internacionaliziraju bosansku krizu, već demokratskoj Europi, Americi i svijetu šalju poruku da se danas ne borimo samo za interese države Bosne i Hercegovine već i vrijednosti demokratije, ljudskih prava, individualnih sloboda i tekovina antifašizma na kojima je kakav-takav sazdan svijet poslije Drugog svjetskog rata i čuvenog "Nikada više". Za bosanske vrijednosti!

Podsjetimo, prvim sedmicama januara diljem Evrope i svijeta održavani su protesti u znak podrške Bosni i Hercegovini.

Bh. građani u inostranstvu, kao i prijatelji naše zemlje, regije i svijeta, na ovaj način izražavali su zabrinutost zbog trenutne političke i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini strahujući od novog sukoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije