Putokazi koji upućuju na - Srbinje

Radiosarajevo.ba
Putokazi koji upućuju na - Srbinje


Saobraćajni znakovi kraj magistralnog puta Sarajevo - Užice upućuju u nepostojeći grad - Srbinje, zabilježila je ekipa agencije Anadolija.

U Foči je prije rata živjelo 20. 790 Bošnjaka, od ukupno 40. 513 stanovnika. Tokom rata je ubijeno 1.899 fočanskih Bošnjaka, dok se njih 853 do danas vode kao nestali.

Srednjovijekovni grad Foču, srpske vlasti su tokom posljednjeg rata 1994. preimenovale u Srbinje, ali je odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2004. Foči vraćeno viševijekovno ime.

Neustavni naziv Foče – Srbinje, koji se može uočiti na znakovima kraj puta, simbolična je poruka kako se provode odluke najviše sudske instance u BiH.  

Ustavni sud BiH je 2004. godine ukinuo sve nazive opština koje su imale prefiks 'srpski'.


Putokaz (Foto:Anadolija)

Odlukom je utvđeno da se nazivi koji su prestali da važe zamjenjuju privremenim nazivima, i to: Grad Srpsko Sarajevo mijenja se u naziv Istočno Sarajevo, Srpski Drvar u Istočni Drvar, Srpski Sanski Most u Oštra Luka, Srpski Mostar u Istočni Mostar, Srpsko Goražde u Ustiprača, naziv Srbinje zamjenjuje se nazivom Foča, Srpski Ključ privremeno će nositi naziv Ribnik, naziv Srpska Kostajnica mijenja se u Bosanska Kostajnica, Srpski Brod u Bosanski Brod, Srpska Ilidža u Kasindol, Srpsko Novo Sarajevo u Lukavica, Srpski Stari Grad u Istočni Stari Grad, a naziv Srpsko Orašje zamjenjuje se nazivom Donji Žabar.

Skupština Republike Srpske je ispoštovala odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da iz spornih naziva bude izbrisana riječ srpski, ali je kasnijim odlukama parlamenta ovog bosanskohercegovačkog entiteta iz naziva opština izbrisana odrednica 'bosanski', javila je agencija Anadolija.


Sporni putokaz (Foto:Anadolija)

Foča se nalazi na obali rijeke Drine, u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na granici prema Crnoj Gori. Grad je nekada bio prepoznatljiv po arhitekturi tipičnog bosanskohercegovačkog šehera u orijentalnom duhu sa 18 mahala, 17 gradskih džamija i čaršijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije