Pušten u rad sistem za online prijavu boravka stranaca u BiH

AA
Pušten u rad sistem za online prijavu boravka stranaca u BiH
FOTO: AA / Prezentacija u Sarajevu

Svečano je predstavljen i pušten u rad Sistem za online prijavu boravka stranaca u Bosni i Hercegovini "e-stranac", razvijen u sklopu Projekta "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH" koji je podržala švicarska vlada, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrijednost projekta je 1,6 miliona KM. Sistem "e-stranac" u velikoj mjeri će, kako je danas poručeno, unaprijediti kapacitete Službe za poslove sa strancima BiH, u domenu kontrole prijave boravka stranaca, koji koriste usluge smještaja koje pružaju pravna ili fizička lica, te dati značajan doprinos efikasnijem upravljanju migracijama u BiH.

Projekt je realiziran u saradnji Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove za strancima BiH, te Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC ) iz Sarajeva.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić poručio je da sistem predstavlja značajan tehnički iskorak za upravljanje migracijama u BiH. 

"Sistem je prvenstveno u službi bezbjednosti BiH, njenih građana kao i stranaca koji dolaze u BiH. Poseban fokus je na zaštiti ličnih podataka svakog pojedinca. Sistem omogućava lakšu kontrolu svih stranaca koji borave kod fizičkih i pravnih lica, koja pružaju usluge smještaja. Podaci o stranim gostima bit će moćan alat u borbi protiv svih oblika kriminalnih aktivnosti u BiH, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma", pojasnio je Ujić.

Ukazao je i na važnost razvoja turističkog sektora. 

"Svake godine imamo povećanje od 25 do 30 posto. To je dobro za BiH. Mislimo da ćemo u ovoj godini, nakon uspostavljanja ovog sistema, imati i više od million prijavljenih gostiju, milion prijavljenih stranaca", izjavio je Ujić.

Govorio je i o izbjeglicama i ilegalnim migrantima kojih je sve više od početka ove godine. 

"Kao što je poznato, od kraja 2017. u BiH je višestruko povećan priliv ilegalnih migranata. Riječ je o migrantima iz visokorizičnih zemalja. Radi se o mješovitim migracijama gdje imamo svega 20 posto izbjeglica, ostalo su ekonomski migranti. Nažalost, imamo i dosta ranjivih kategorija, porodica. Od januara smo imali 6.257 lica iz 45 država od kojih je 5.635 lica izrazilo međunarodnu zaštitu. Također, Služba je izrekla 927 protjerivanja stranih državljana", istakao je Ujić navodeći da je BiH do sada napustilo od 65 i 80 posto migranata.

Kako je kazao, evidentan je i nedostatak smještajnih kapaciteta što predstavlja značajan humanitarni izazov u BiH.

Ujić je podsjetio i na najave pojedinih zemalja da će u potpunosti zatvoriti granice misleći na najave Austrije, Slovenije i Hrvatske. 

"Jedini pravi odgovor je pojačan nadzor granice, slanje dodatnih snaga na granicu sa našim istočnim susjedima i u slučaju da se dese ovakve stvari, koje su najavile susjedne države, nama ne preostaje ništa nego da i mi zatvaramo našu granicu prema istočnonim susjedima Srbiji i Crnoj Gori jer dnevni priliv je između 65 i 80 migranata", rekao je Ujić.

U BiH trenutno se nalazi između 1.800 i 2.100 migranata. Međutim, Ujić je dodao da se situacija mijenja iz časa u čas

Pomoćnik ministra za informacione tehnologije Mladen Mrkaja rekao je da je sistem od izuzetne važnosti za kompletan sigurnosni sektor u BiH. 

O važnosti projekat govorila je i direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske Barbara Datwyler Scheuer. Izrazila je uvjerenje da će projekat dati veliki doprinos kontroli migracija i granice i uticati na sigurnost svake osobe koja živi u BiH. 

"Migracioni izazovi sa kojima se BiH suočava od početka godine kao i povećanje broja turista u posljednjih nekoliko godina čini ovaj projekat još relevantnijim. Prema podacima Agencije za statistiku, u 2017. BiH posjetilo je 1,3 miliona turista, a veliki broj njih ostao je neprijavljen", istakla je Scheuer.

Novi online sistem, kako je kazala, bit će na raspolaganju stranim državljanima, domaćinima kao i turističkoj industriji.

"Ovaj pojednostavljeni postupak povećat će broj prijavljenih stranih državljana i podići nivo sigurnosti u zemlji", dodala je Scheuer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije