Pukla tikva: Da li se to Aleksandar Vučić 'odrekao' Milorada Dodika?

2
Radiosarajevo.ba
Pukla tikva: Da li se to Aleksandar Vučić 'odrekao' Milorada Dodika?
Foto: Anadolija / Dodik i Vučić

Za razliku od ruskog predsjednika Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije se javno izjašnjavao o podršci Miloradu Dodiku pred izbore.

Dodik je čest gost na Vučićevim zvaničnim događajima, a dvojica državnika imaju veoma bliske odnose. Dodik u svojim izjavama ne krije da računa na podršku zvaničnog Beograda za svoje stavove, koji su nailazili na osudu Zapada.

Činjenice da je ovaj put podrška izostala za univerzitetskog profesora iz Sarajeva Envera Kazaza svjedoči da je došlo ne samo do zahlađenja nego da se na neki način Vučić ipak opredijelio za opoziciju u entitetu RS.

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

On u izjavi za RSE navodi da Vučićeva politika nije određena agresivnim stavovima kao Dodikova: "I da dolazi vrijeme da mu Dodik svojom robusnom, nacionalističkom politikom, pogotovo svojim odlascima Putinu, itekako smeta jer Vučić igra isto toliko na kartu Evrope koliko i na kartu Rusije."

Milorad Dodik tvitao na engleskom jeziku pa se obrukao: Genijalan komentar dao je Emir Suljagić

Milorad Dodik tvitao na engleskom jeziku pa se obrukao: Genijalan komentar dao je Emir Suljagić

Dodik se kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine sreo 20. septembra u Moskvi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Radio televizija Republike Srpske (RTRS) je javila da je Putin Dodiku tokom susreta poželio uspjeh na izborima uz nadu da će jačati patriotske snage u RS-u. "Za nas je uvijek važno da imamo prijatelje kao vi", uzvratio je Dodik.

Sve veze Dodika i Rusije

Vučić je takođe godinama govorio da je Putin prijatelj Srbije i više puta se sretao s ruskim liderom. Međutim, od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru Vučić se suočava sa pozivima iz EU i zapadnih zemalja da i Srbija uvede sankcije Moskvi.

Srbija je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja se nije pridružila zapadnim sankcijama Rusiji. Ipak, glasanjem u EU za nekoliko rezolucija pridružila se osudi ruske agresije na Ukrajinu. Aleksandar Popov iz novosadskog nevladinog Centra za regionalizam kaže za da Srbija pokušava da balansira koliko je moguće.

"Međutim Dodik je očigledno igrao na kartu Putina kada je od Putina direktno dobio podršku za izbore. Tako da je on ispao direktni eksponent ruske politike i samog Putina u regionu", naveo je Popov.

Vučićev i Dodikov kabinet nisu odgovorili na upit da komentarišu navode o zahlađenju međusobnih odnosa.

Da li će Vučić morati da se ogradi od Dodika?

Popov ocenjuje da je u ranijim periodima iz Srbije vođena daleko veća kampanja u prilog Dodiku. Sada je, kako kaže, bio samo jedan takav događaj - Dan srpskog jedinstva u Bijeljini. Vučić je u Bijeljini, gradu na sjeveroistoku BiH, 15. septembra predvodio delegaciju Srbije na obilježavanju "Dana srpskog jedinstva slobode i nacionalne zastave". Srbija ovaj praznik od 2020. godine obilježava zajedno s bh. entitetom RS.

CIK BiH: U borbi za predsjednika RS-a Dodik je i dalje u prednosti

CIK BiH: U borbi za predsjednika RS-a Dodik je i dalje u prednosti

Dodik u svojim javnim nastupima potencira da BiH nije njegova matična država, već Srbija. Vučić, s druge strane, često naglašava da Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine, i integritet RS u okviru BIH.

"Kad bi vi znali koliko mi volimo Republiku Srpsku (RS) i koliko nam znači, bez obzira na to koliko mi poštujemo Bosnu i Hercegovinu i sve druge", poručio je Vučić okupljenima na centralnom trgu u Bijeljini 15. septembra.

Šta je Vučić rekao o izborima u RS?

No, Vučić je 15. septembra izjavio da se neće miješati u izborni proces u RS-u i da će narod izabrati onoga koga želi: "Poštujem rukovodstvo RS, poštujem i one koji su u opoziciji i želim da ostanem neko ko podržava srpski narod u RS."

Upitan da li trpi međunarodne pritiske zbog politike rukovodstva RS, Vučić je rekao da o tome neće da govori, navodeći da poštuje rukovodstvo tog entiteta BiH, kao što poštuje i opoziciju.

Inače, zbog ugrožavanja institucija BiH i secesionističke politike, Dodik se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Dodik se spominje i u izveštajima američkih službi, prema kojima je njegovo političko djelovanje tajno finansirano iz Rusije.

Hajrudin Somun: Dodik, Putin i ukrajinski referendumi

Hajrudin Somun: Dodik, Putin i ukrajinski referendumi

Popov kaže da je Dodik "kompromitovan po više osnova" i da je počeo da čini štetu ne samo građanima RS-a i samoj RS, već i vlastima u Srbiji. On podsjeća da je Dodik prelazio sve crvene linije prema međunarodnoj zajednici neprihvatanjem imenovanja njemačkog diplomate Christiana Schmidta za visokog predstavnika niti njegove ingerencije.

"Mislim da je to prešlo neku mjeru koja bi odgovarala beogradskoj vlasti jer se može naći i neko ko nije toliko kompromitovan, a da može da bude u funkciji uticaja Beograda na zbivanja u BIH", naveo je Popov, referišući na opoziciju Dodiku.

Dodik prethodno podržao Vučića

Kada su u aprilu u Srbiji održani predsjednički i parlamentarni izbori Dodik je uputio podršku Aleksandru Vučiću i njegovog Srpskoj naprednoj stranci: "RS-u je veoma važna podrška koju joj pruža Srbija i koju si ti na najbolji način pokazao. Ta podrška je naš najveći oslonac."

Podršku Vučiću i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci na parlamentarnim izborima uputile su i skoro sve opozicione stranke i njihovi lideri u RS-u. Međutim, pred opšte izbore u BIH, 2. septembra, regionalni mediji su izvještavali o izostanku jasne podrške Vučićevih naprednjaka Dodiku i njegovoj SNSD.

Zvaničnici SNS nisu viđeni na fotografijama podijeljenim sa predizbornih skupova Dodika.

Šta Milorad Dodik ponovo radi u Beogradu?

Šta Milorad Dodik ponovo radi u Beogradu?

Umjesto od naprednjaka podrška je stigla sa Kosova, od Gorana Rakića, lidera Srpske liste - Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba, bliska vladajućoj Vučićevoj Srpskoj naprednoj stranci.

Policijsko zaustavljanje članova SNS-a u Banjaluci

Policija je 29. septembra u Banjoj Luci zaustavila i kontrolisala članove Vučićeve Srpske napredne stranke, Adama Šukala i Vladu Mandića. To se dogodilo tri dana pred opšte izbore u BIH.

Šukalo je tada rekao da su i saslušani u Upravi kriminalističke policije MUP-a RS.

Šukalo je bivši poslanik SNS-a u Skupštini Srbije, dok je Mandić nekadašnji rukometaš Srbije. I Šukalo i Mandić su članovi Glavnog odbora SNS Aleksandra Vučića.

Pojedini regionalni mediji su ovaj događaj tumačili kao poruku Dodika vlastima u Srbiji, zbog izostanka podrške pred izbore.

Šta se večeras dešava u Banjoj Luci? Policija navodno hapsi članove Vučićevog SNS-a

Šta se večeras dešava u Banjoj Luci? Policija navodno hapsi članove Vučićevog SNS-a

'Vučić morao radikalnije da podrži opoziciju'

Dodik ipak prema preliminarnim rezultatima izbora vodi za predsjednika RS-a, u odnosu na svoju protivkandidatkinju Jelenu Trivić iz Partije demokratskog progresa.

Kazaz navodi da je Vučić morao radikalnije da podrži opoziciju u RS-u ako je imao namjeru da "se oslobodi Dodika".

"I morao je, što je vrlo važno, da promjeni ideološki kurs svoje politike, da ne koketira s desničarskim stajalištima i da ne daje Dodiku podršku za secesionističku politiku", naveo je Kazaz.

Informer: Dodik napao Vučića

Zanimljivo je i da je jučer srbijanski Informer objavio tekst naslova "Dodik preko portala svog sina pokvareno napao predsjednika Srbije!":

"Na portalu banjaluka.net, privatnom portalu Igora Dodika, sina Milorada Dodika večeras je objavljen najprljaviji mogući tekst protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića!

U tekstu pod naslovom: 'Biračko mjesto Andrićev venac' navodi se da Vučić stoji iza odluke Jelene Trivić da u izbornoj noći proglasi pobjedu i da tako izazove političku krizu u RS-u!?!

U ovom prljavom tekstu Srbija i predsjednik Vučić sumnjiče se i kao oni koji stoje iza najavljenih protesta u Srpskoj zbog navodne 'izborne krađe'!"

U sljedećem tekstu, u kojem su objavili žestoku kritiku Gorice Dodik, Miloradove kćerke na navedenu priču Informera, isti medij je napisao:

"Informer je, samo da napomenemo, tokom čitave kampanje otvoreno podržavao Milorada Dodika. Mislili smo, vjerovali smo da je on nabolje rješenje za RS i srpski narod u BiH.

Gospođa Gorica Dodik nam je u samo dva tvita, evo, pokazala koliko smo, po svemu sudeći, pogriješili."

Pukla, dakle, tikva...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije