Puhalo: Ovo je početak mogućih promjena, najviše zavisi od pobjednika

0
Piše: Faruk Vele
Puhalo: Ovo je početak mogućih promjena, najviše zavisi od pobjednika
Foto: Fena / Srđan Puhalo

Politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo izjavio je za Radiosarajevo.ba, komentirajući rezultate jučerašnjih lokalnih izbora u našoj zemlji, "da je ovo početak mogućih promjena".

"Iz prostog razloga što je previše rano. Kad prođe cijela ova euforija, imat ćemo sudar sa realnošću. A to znači da su neka su obećanja data, nešto je rečeno. Sad građani očekuju da se sve to ispoštuje. Pitanje je da li se sve to može ispoštovati za dvije godine i koliko se može", kaže Puhalo.

Očekivanja su, kaže, velika, pa bi samim tim i razočarenja mogla biti još veća.

"Treća stvar, ovdje govorimo o lokalnim izborima. Bit će vrlo interesno vidjeti kako će lokalne vlasti funkcionisati sa vlastima na niovu kanton i entiteta. Jer tu može doći do svjesnih opstrukcija onih koji su na vlasti. Na kraju, da vidimo da li će ove političke partije koje su se pobijedile ponašati isto kao postojeće, koliko će biti drugačije. Od kadrovske politike, preko tendera, do zapošljavanja rodbine i prijatelja. I na kraju, ispunjavanja predizbornih obećanja", istakao je.

Kaže da nije mogao vjerovati da se u Banjoj Luci nešto može promijeniti, dok je u Sarajevu postojala neka naznaka da bi moglo doći do promjena.

"Meni je interesantno da je gradonačelnik Bihaća (Šuhret Fazlić, POMAK) pobijedio i pored svih nedaća s kojima se susreo. Bijeljina mi je strašno interesantno, gdje SNSD ima ubjadljivu pobjedu u opštinskom parlamentu, a da je Mićo Mićić izgubio. To su neke neočekivane stvari", analizira sagovornik našeg portala.

Veli kako nije siguran da si na sceni "novi glasači", s novim svjetonazorima.

"Prosto su umorni od ovih, pa su dali šansu drugima. Ovi koji su izgubili imaju dvije godine da kritikuju postojeću lokalnu vlast, da im bacaju klipove sa nivoa etniteta, kantona ili državne vlasti. Da se konsoliduju. Dakle, ovo vidim kao potencijal za promjene. Ali to najviše zavisi od pobjednika, kako će se ponašati", zaključio je Puhalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije